COVID-19. Pericol major la nivel mondial. Metoda care a stârnit scandal între autorități și cercetători

COVID-19. Pericol major la nivel mondial. Metoda care a stârnit scandal între autorități și cercetători

O tulpină dublu mutantă a fost găsită de 63% din cele din 361 de probe prelevate de la pacienții care au fost infectați cu COVID-19, transmit experții.

O veste care generează alertă la nivel mondial vine tocmai din India. Experții transmit că o tulpină dublu mutantă a fost găsită de 63% din cele din 361 de probe prelevate de la pacienții care au fost infectați cu COVID-19.

Sutele de probe au fost prelevate în primele trei luni ale anului curent, în Maharashtra. Specialiștii susțin că încă nu se știe dacă are legătură cu creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această țară, relatează EFE.

Probele au fost testate la laboratoarele de secvenţiere genetică din Maharashtra și au creat tensiuni între autoritățile și reprezentanții grupurilor civice care colectează zilnic probe COVID-19. Experții se plâng de lipsa de comunicare de la laboratoarele de secvențiere genetică din Maharashtra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această lipsă de comunicare are ca rezultat faptul că grupurile civice și oficialii de stat din domeniul sănătății nu au răspunsuri concrete și, astfel, nu pot adopta o strategie mai bună pentru a reduce răspândirea rapidă a coronavirusului în Maharashtra, au spus ei.

„Mi se spune că din 361 de probe COVID-19 testate de Institutul Național de Virologie din Pune, 61% au avut dubla mutație. Cu toate acestea, această dimensiune a eșantionului este prea mică pentru a fi concluzionată, deoarece Maharashtra a efectuat aproape două teste pe zi. Se spune că nu ar trebui să se ia în considerare un eșantion atât de mic pentru a se dovedi că virusul mutant există”, a declarat un expert senior în secvențierea genetică pentru PTI.

„Au început să existe îngrijorări cu privire la metodele de colectare a probelor de către organismele civice și oficialii locali din domeniul sănătății care efectuează zilnic teste COVID-19, a spus expertul.

„Spre exemplu, aproximativ 10 probe au fost trimise de la Nashik. Când am întrebat despre metoda utilizată în colectarea acestor probe, am constatat că oficialii locali au trimis 10 probe consecutive pentru secvențierea genetică. Selecția eșantionului trebuie să fie aleatorie pentru a evalua unde se găsește exact virusul mutant”, a spus el.

OMS, cu ochii pe mutațiile COVID din India

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că a primit datele şi are "pe radarul" o variantă a coronavirusului identificată în India, care însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară.

Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

„Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a spus experta.

Ea a precizat că mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce ”neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor”.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes - categorie în care a intrat acum şi cea din India - şi cele considerate ”îngrijorătoare”.