Cât de periculoasă este varianta COVID-19 „Dublă mutantă” descoperită în India

Cât de periculoasă este varianta COVID-19 „Dublă mutantă” descoperită în India

Virologul Shahid Jameel a declarat că o „Dublă mutantă” descoperită în India permite virusului să treacă de sistemul imunitar chiar şi de vaccin.

Nu trece o săptămână fără ca oamenii de știință să nu identifice o nouă variantă a corona virusului. De fiecare dată când se anunță o nouă tulpină lumea intră în panică şi se întreabă dacă vom mai putea scăpa vreodată de Covid-19.

Ce este o variantă „dublă mutantă”?

După variantele din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud și New York, săptămâna aceasta, este rândul variantei din India denumită „Dublă mutantă”.

La sfârșitul lunii martie, Centrul Național pentru Controlul Bolilor din India (NCDC), a anunțat că o nouă variantă - denumită „dublă mutantă” - a fost identificată în probele de salivă prelevate de la oamenii din Maharashtra, Delhi și Punjab. Acest lucru se întâmplă după o lună în care s-a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19 în întreaga India, multe state reimpunând restricții și măsuri de blocare.

Ministerul Sănătății și Protecției Familiei spune că această nouă variantă „dublă mutantă” nu a fost găsită în număr suficient de mare. Cu toate acestea, este o „variantă de îngrijorare” (COV) și este monitorizată îndeaproape. Secvențierea genomului efectuată de un consorțiu de 10 laboratoare din India, numit Consorțiul indian de SARS-CoV-2 pe genomică (INSACOG), a identificat două mutații importante în noua variantă, conferindu-i titlul nefericit de „dublă mutantă”.

Citeşte şi: Anunţul apocaliptic vine din SUA. S-a descoperit tulpina „Double Mutant”. Fauci avertizează omenirea

În primul rând, mutația E484Q, care este similară mutației E484K identificată în variantele braziliană și sud-africană, poate schimba părți ale proteinei coronavirus spike. Proteina spike face parte din stratul exterior al coronavirusului și este ceea ce virusul folosește pentru a intra în contact cu celulele umane, pentru a se lega de ele, apoi pentru a le introduce și infecta.

De ce este mai periculoasă decât celelalte variante

Vaccinurile au fost concepute pentru a crea anticorpi care vizează în mod specific proteina spike a virusului. Îngrijorarea este că, dacă o mutație modifică semnificativ forma proteinei spike, atunci anticorpii ar putea să nu fie în măsură să recunoască și să neutralizeze virusul în mod eficient. Oamenii de știință investighează dacă acest lucru poate fi cazul mutației E484Q.

A doua este mutația L452R , care a fost găsită și într-o variantă considerată a fi responsabilă de focare în California. Oamenii de știință cred că această mutație mărește capacitatea proteinei spike de a se lega de celulele gazdă umane, crescând astfel infectivitatea acesteia. Studiul sugerează, de asemenea, că această mutație poate ajuta virusul în evitarea anticorpilor neutralizanți pe care îi pot produce atât vaccinul, cât și infecția anterioară, deși acest lucru este încă investigat.

Combinația acestor două mutații ar face într-adevăr din ea o variantă periculoasă

În prezent, însă, toate privirile sunt îndreptate asupra variantei B117 din Marea Britanie, care posedă mutația N501Y, ceea ce o face cu până la 60% mai infecțioasă și care a fost găsită pe scară largă și în India. A fost identificată în 125 de țări din întreaga lume și este acum varianta dominantă în Marea Britanie.

NCDC a declarat că 81 la sută din 401 de eșantioane trimise pentru secvențierea genomului din Punjab s-au dovedit a avea varianta din Marea Britanie și există o îngrijorare reală în rândul oamenilor de știință că această variantă poate deveni nu numai varianta dominantă în India, ci poate contribui la creșterea numărului infecții.

Noua varinată îşi poate permite să se sustragă vaccinurilor

De asemenea, este bine de știut că companiile care produc vaccinurile vor putea să-și „ajusteze” vaccinurile pentru a se adapta la noi variante, proces care va dura un timp relativ scurt. De fapt, Marea Britanie a anunțat deja pentru toamnă că va putea folosi vaccinuri care au fost modificate pentru a fi mai eficiente împotriva noilor variante, iar acest lucru se va întâmpla probabil la nivel mondial. O facem ca pentru vaccinul antigripal anual; poate deveni obișnuit să procedăm la fel pentru vaccinul COVID-19.

Și acum, câteva vești bune: Testarea unui nou vaccin: spray nazal

În acest moment, singura modalitate de a vă vaccina împotriva coronavirusului este printr-o injecție intramusculară. Dar pentru cei care urăsc acele, ar putea exista o veste bună la orizont. Echipa din spatele vaccinului Oxford-AstraZeneca testează o versiune cu spray nazal a vaccinului. Un vaccin nazal nu este un concept nou și multe țări inoculează astfel copiii împotriva gripei.

Echipa recrutează în prezent 30 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani pentru un studiu care are ca scop investigarea nivelului răspunsurilor sistemului imunitar generate de vaccin utilizând această tehnică de livrare, precum și monitorizarea si reacțiile adverse. Dacă se dovedește a fi sigure și eficiente, este posibil să urmeze studii mai mari și acest lucru poate duce în cele din urmă la disponibilitatea unui vaccin COVID-19 care poate fi administrat fără a fi nevoie de un ac.

Este cu adevărat sigur vaccinul Oxford-AstraZeneca?

Pe 29 martie, Comitetul consultativ național canadian pentru imunizări a recomandat ca vaccinul Oxford-AstraZeneca să nu fie utilizat la adulții cu vârsta de peste 55 de ani, în timp ce investighează posibilele legături dintre vaccin și cheagurile de sânge rare.

Acest lucru se întâmplă după ce Agenția Europeană a Medicamentului a spus că vaccinul este sigur și a declarat, pe 18 martie, că nu a găsit nicio dovadă a unei legături.

Cu toate acestea, oficialii canadieni din domeniul sănătății au declarat că vor continua să sfătuiască persoanele de peste 55 de ani să primească vaccinul Oxford-AstraZeneca dacă li se oferă, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de boală severă din cauza COVID-19.

Majoritatea țărilor din întreaga lume au reluat utilizarea vaccinului după ce Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății au declarat că este sigur și eficient. 

Este probabil ca şi Canada să ajungă la aceeași concluzie. Dr. Supriya Sharma, consilier medical șef la departamentul de sănătate canadian, a sugerat că aceasta a fost doar o „abordare de precauție și vom merge mai departe pe măsură ce vom obține mai multe informații”.

Sfatul de acum în marea majoritate a țărilor este să luați vaccinul Oxford-AstraZeneca dacă acesta este cel care vi se oferă, deoarece beneficiile sale depășesc riscurile, scrie aljazeera.