Evenimentul Zilei > Social > Iată ce ar trebui și ce nu ar trebui să faceți după ce v-aţi vaccinat împotriva COVID-19
Iată ce ar trebui și ce nu ar trebui să faceți după ce v-aţi vaccinat împotriva COVID-19

Iată ce ar trebui și ce nu ar trebui să faceți după ce v-aţi vaccinat împotriva COVID-19

Foarte mulă lume se întreabă dacă poate reveni la viaţa normală după ce a primit vaccinul anti-Covid-19. Întrebarea este motivată deoarece îndrumările sunt limitate cu privire la acest aspect.
Potrivit Sciencealert, îndrumările sunt reduse cu privire la persoanele vaccinate, dacă se pot întoarce la activitățile anterioare și dacă există vreo regulă concretă cu privire la exact câte persoane complet vaccinate se pot aduna în interior fără măști.
Plecând de la acest aspect, sursa menţionată a apelat la experţi pentru a afla cât mai multe cu privire la viaţa de după vaccinare.

Așteptați să obțineți ambele doze de vaccin înainte de a vă schimba comportamentul

De exemplu, CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) nu consideră că o persoană este complet vaccinată până la cel puțin două săptămâni după cea de-a doua doză de vaccin Pfizer sau Moderna sau la două săptămâni după administrarea Johnson & Johnson. Asta pentru că este nevoie de timp pentru a se construi imunitatea.

Dr. Vivek Cherian, medic intern în Baltimore, a declarat că nu merită riscul să începi să îți schimbi comportamentul între prima și a doua injecţie.

Evitați întrunirile mari cu persoane nevaccinate

CDC spune că este bine ca persoanele vaccinate să nu își scoată măștile atunci când vizitează alte persoane complet vaccinate în interior sau când văd persoane nevaccinate dintr-o gospodărie. „Îndrumarea este destul de simplă”, a declarat dr. Jonathan Leizman, medic de familie și director medical la Premise Health. Mai mult, se recomandă, în general, ca aceste gospodării să țină activitățile în aer liber și să stea departe de adunările mari (zile de naştere) până când toți membrii vor fi vaccinați.
De exemplu, dr. Cherian a spus că, în familia sa, este singurul vaccinat, soția și copiii nu sunt. Așa că au ales să se abțină de la activități cu mulțimi – cum ar fi petreceri de ziua de naștere – chiar dacă sunt în aer liber.  „Având în vedere că fiul nostru mai mare frecventează o școală simțim o responsabilitate etică și mai mare de a reduce riscul cât mai mult posibil”, a spus el.

Gospodăriile cu persoane cu risc ridicat ar trebui să fie extrem de prudente

Leizman a spus că este important să luați în considerare dacă persoanele nevaccinate din gospodăria dvs. sunt vulnerabile la COVID-19 sever. În acest caz, chiar și persoana vaccinată ar trebui să poarte în continuare mască în public și să se asigure că întrunirile cu oamenii din afara casei sunt distanțate social și în aer liber. 

„În cazurile în care un membru al unui cuplu nu este vaccinat și nu are factori de risc pentru COVID-19 sever, cuplul poate socializa în interior și fără mască cu un alt adult care este complet vaccinat”, a spus Leizman.

Grupurile mari de persoane complet vaccinate nu sunt neapărat riscante

CDC recomandă ca persoanele vaccinate să evite în continuare întâlnirile medii și mari – dar agenția nu acordă o limită specifică numărului de participanți. Experții nu par să fie încă de acord cu privire la faptul dacă mai multe familii cu persoane complet vaccinate ar trebui să se adune în grupuri mari.

„Va veni cu siguranță timpul pentru concerte, nunți și alte evenimente la scară largă, iar riscul de a crea un eveniment de răspândire este cu siguranță mai mic dacă participanții sunt vaccinați”, a spus Leizman. El a adăugat însă că „vaccinarea este cu adevărat doar o parte a puzzle-ului de sănătate publică”.

Deocamdată, el a sugerat că „persoanele complet vaccinate ar trebui să evite aceste tipuri de întruniri”. Dar Cherian a spus că dimensiunea evenimentului nu este problema principală – este vorba de prezența persoanelor nevaccinate.

„Dacă toate persoanele sunt complet vaccinate, există un risc extrem de scăzut pentru cei prezenți”, a spus el. „Când începeți să aveți adunări mai mari și includeți persoane nevaccinate din gospodării diferite, riscul transmiterii COVID-19 crește”.

Dacă sunteți vaccinat, puteţi călători cu avionul

CDC recomandă ca persoanele complet vaccinate să se abțină de la călătorii neesențiale, dar liniile directoare nu specifică ce forme de călătorie sunt interzise.

Şi totuşi, experții au spus că există puține riscuri într-un avion odată ce sunteți complet vaccinat. „Persoanele complet vaccinate ar trebui să se simtă libere şi să călătorească pentru a-și vedea familiile”, a declarat la CNN dr. Leana Wen, medic de urgență din Baltimore. „Dar, desigur, vă rugăm să luați toate măsurile de precauție în timpul călătoriei – inclusiv purtarea unei măști potrivite în orice moment şi distanți fizic acolo unde este posibil și spălarea bine a mâinilor”.

Este ok să luați metroul, dar purtați masca

Metrourile, trenurile și autobuzele tind să adune mulțimi mari, astfel încât călătorii se confruntă cu un risc mai mare de expunere la COVID-19. Din acest motiv, CDC recomandă în continuare ca oamenii să limiteze utilizarea mijloacelor de transport în comun, dacă este posibil, fie că sunt vaccinați sau nu.

Leizman, însă, a spus că persoanele vaccinate pot lua în considerare luarea metroului dacă poartă măști și practică distanțarea socială ori de câte ori este posibil.

Fiți selectivi în ceea ce privește activitățile cu risc ridicat, cum ar fi mesele în interior sau slujbele bisericești

Wen consideră că ghidurile CDC pentru persoanele vaccinate sunt „prea exagerate” cu privire la activitățile din interior: „Să spunem că cineva este vaccinat și vrea cu adevărat să participe la slujbele bisericești și să se întoarcă alături de cei vârstnici pentru activități în interior. Riscul pentru ei este foarte scăzut, iar riscul pentru ceilalți este, de asemenea, scăzut”.

Același lucru este valabil și pentru mese în interior, a adăugat Wen: „Aș merge până acolo încât aș spune că un cuplu care dorește cu adevărat să mănânce din nou la restaurant ar putea face acest lucru ocazional, dar nu seară de seară”.

În general, experții au recomandat ca persoanele vaccinate să aleagă munca de acasă, şi să se angajeze în activități exterioare doar după ce ce majoritatea celorlalți s-au vaccinat, scrie sciencealert.