Bellu şi Bitang i-au luat locul lui Forminte la Deva

Bellu şi Bitang i-au luat locul lui Forminte la Deva

Cuplul de tehnicieni care a ţinut în prim-plan gimnastica noastră ani la rând revine la conducerea lotului naţional, având obiectiv să urce România pe culmi la Olimpiada de la Londra.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei mai titraţi antrenori din istoria sportului românesc, vor reveni la conducerea lotului naţional de gimnastică. Cei doi au fost reinstalaţi în funcţii ieri, în şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică. Anca Grigoraş va ocupa poziţia de director tehnic în noua organigramă. Au pierdut şirul medaliilor

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au format ani buni cel mai de succes cuplu de antrenori din sportul românesc.

  • Octavian Bellu (59 de ani) a început să lucreze la lotul naţional de la Deva din 1981, iar din 1990 a devenit antrenor coordonator.
  • A pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene.
  • Numărul medaliilor obţinute de sportivele antrenate de Bellu este impresionant - 279 -, cifră care l-a ajutat pe tehnicianul născut la Ploieşti să ajungă în Cartea Recordurilor.
  • Mariana Bitang (48 de ani) a lucrat la Deva în perioada 1992 -2005.
  • A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, 10 ediţii ale Campionatelor Mondiale, şapte ediţii ale Campionatelor Europene şi se laudă cu un total de 152 de medalii.
  • Cei doi tehnicieni, care formează un cuplu şi în viaţa particulară, au părăsit Deva în 2005, devenind consilieri de stat.
  • Bellu a fost numit în 2006 preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS).

Locul lor la Deva a fost preluat de Nicolae Forminte, tehnician care n-a reuşit să se apropie de performanţele predecesorilor săi. Forminte a tunat şi a fulgerat împotriva conducerii federaţiei şi i-a înţepat şi pe Bellu şi Bitang. Forminte s-a lăudat că „a făcut din rahat bici”.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Ce v-a determinat să de misionaţi? Nicolae Forminte: Demnitatea. Federaţia are alte planuri pentru următorii doi ani, în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Londra, iar eu nu mă regăsesc în aceste planuri. Dacă se apelează la Bellu şi Bitang, pentru mine înseamnă un vot de blam. Am făcut un gest de onoare. Nu mi-a reproşat nimeni din federaţie nimic. Mai era nevoie să-mi ceară cineva să plec? Dacă mi-au luat tot şi m-au lăsat pe marginea prăpastiei, ce era să fac?

În mandatul dumneavoastră, rezultatele n-au mai fost ca înainte. Am conştiinţa împăcată. Am făcut din rahat bici. Nu spun mai multe, aşa e o vorbă din popor. La ce condiţii au fost, asta am făcut.

Cum va arăta viitorul gimnasticii româneşti? Nu mai e problema mea. Gimnastica va avea un viitor luminat, dacă revin specialiştii Bellu şi Bitang. Oricum, eu le las mai mult decât mi-au lăsat ei mie, mai multe sportive de viitor şi cu şanse reale de progres. Eu n-am ce face, trebuie să îmi caut un contract şi să mă angajez repede. Nu-mi permit nicio vacanţă, pentru că n-am economii şi am nevoie de bani ca să-mi ţin copilul la facultate.

STOICA ACUZĂ: „Lucrurile nu mergeau spre bine”

Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, susţine că n-a intenţionat să-l dea afară pe Forminte, ci a vrut doar să-i pună nişte consilieri valoroşi.

„Domnul Forminte a renunţat la conducerea lotului, deşi noi l-am rugat să se mai gândească şi să-şi schimbe hotărârea. Am decis în Comitetul Executiv să-i angrenăm în activitatea de pregătire pe domnul Bellu şi pe doamna Bitang. Nu ne-am gândit că acest lucru l-ar putea determina pe antrenorul-coordonator să renunţe la echipă. Totul va fi supervizat de Bellu şi Bitang, care vor mai merge la Deva, dar şi lotul se va mai deplasa la Izvorani. Ne-am hotărât să cerem sprijinul celor doi antrenori, pentru că la ultimele două concursuri lucrurile nu s-au legat şi lucrurile nu păreau a merge spre bine”, a spus Stoica.