Evenimentul Zilei > Actualitate > Bebeluşii care aşteaptă un transplant de ficat
Bebeluşii care aşteaptă un transplant de ficat

Bebeluşii care aşteaptă un transplant de ficat

Nu au împlinit încă un an, au nevoie de transplant de ficat şi nu au un donator compatibil. Aceasta este pe scurt povestea a doi copii pentru care singura şansa ar fi operaţiile făcute în afară ţării.

Se joacă cu aparatul de fotografiat, râde, gângureşte, ceartă jucăriile, ca orice copil normal. Locul ei de joacă este însă atipic: o cameră de spital, iar colegii de joacă, colegi de suferinţă. Marta Munteanu are 10 luni şi a fost diagnosticată cu ciroză când avea 3 luni. Din acel moment, Spitalul Fundeni a devenit a doua ei casă, şi perfuziile, principala ei "hrană". Colegii de salon care au plecat acasă între timp au găsit-o tot aici la întoarcere.

Până la vârsta de 3 luni, problema Martei a trecut neobservată. De atunci însă, a încercat tot ce era de încercat în materie de tratament. "Situaţia a început să se agraveze, să i se umfle burtica, iar medicii m-au trimis la Iaşi, care, la rândul lor, m-au trimis aici, la Fundeni, unde nu o mai dezlipesc de perfuzii", povesteşte mama copilului.

Au nevoie de porţiuni minuscule de ficat

O poveste la fel de dramatică trăieşte şi familia Lazăr. Ionuţ, unul dintre gemenii veniţi pe lume în urmă cu 11 luni, suferă de ciroză şi are nevoie urgentă de un transplant de ficat pentru a supravieţui.

Pentru Marta şi Ionuţ ar fi nevoie de transplantul unor porţiuni minuscule de ficat. Din nefericire, în familiile lor nu s-au găsit donatori compatibili. Dacă s-ar fi găsit, operaţia în afara ţării ar fi fost mult mai simplă.

Chiar la începutul acestui an, o fetiţă din Bucureşti mai mică de un an, Claudia Mihalcea, a fost operată la Spitalul AKH dinViena, donator fiind mama ei, cu care micuţa a avut norocul să fie compatibilă. Banii pentru operaţie, 65.000 de euro, au fost asiguraţi de Ministerul Sănătaţii.

În România nu se fac transplanturi de ficat la copii atât de mici, aşa că la Direcţia de Sănătate Publică Bacău, de unde sunt Marta şi Ionuţ, s-a început căutarea de clinici în afara ţării unde copiii să fie trecuţi pe liste în aşteptarea unor donatori.

"Am trimis iniţial la o clinică din Belgia, de unde mi-au scris să venim cu donator, la o alta din Madrid, de unde nu am primit niciun răspuns, şi la alte câteva clinici din Europa. În total, am trimis în şase locuri. Deocamdată, nu avem răspunsuri. Sperăm să fie în procesare cererile noastre fiindcă a fost perioadă de concedii şi să fim contactaţi curând", spune Cecilia Lucaci, medicul de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău care se ocupă de cazurile celor doi copii.

Ţările Eurotransplant au ca prioritate pacienţii lor

Căutarea unor organe compatibile pentru cei doi bebeluşi are şanse mici de izbândă. Una dintre cauze este faptul că România nu face parte din niciun sistem european sau internaţional de transplant, ceea ce taie din start speranţele bolnavilor români. Astfel de sisteme sunt Eurotransplant, în care sunt incluse ţări ca Austria, Germania, Slovenia, Croaţia şi Scandiatransplant, din care fac parte ţările nordice.

Totuşi, a fi membru Eurotransplant nu garantează găsirea unui donator pentru un copil sub un an. "Astfel de transplanturi la copii sub un an se fac de două-trei ori pe an în Eurotransplant. În momemtul în care apare un donator, este normal ca prioritari să fie pacienţii de pe listele lor, de altfel foarte lungi. Listele pediatrice oricum sunt o prioritate în toate sistemele de transplant din lume. Dacă nu au cui să ofere acel organ, atunci se orientează spre ţările care au nevoie. Alte excepţii nu se fac", explică Victor Zota, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Bucureşti, care crede că s-ar putea găsi mai uşor donatori compatibili dacă aceşti copii ar fi înscrişi pe mai multe liste de aşteptare, în mai multe ţări.

Şanse mai mari la spitale din Italia

În opinia profesorului Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, şanse mai mari să fie operaţi cei doi copii sunt în clinici din Italia.

"La congresele internaţionale unde mai merg, colegii din Italia spun că ei au rezolvat problema transplanturilor de ficat la copii. Se ia o porţiune mică din ficatul care urmează să fie transplantat unui adult şi, cu acordul acestuia, se pune micul fragment copilului care are nevoie ".

VIAŢĂ PRIN SPITALE

La 11 luni are şapte diagnostice

Ionuţ Lazăr are doar 11 luni şi o poveste tragică. Din cauză că nu lua în greutate asemeni fratelui lui geamăn şi era foarte galben, a stat o lună în maternitate. Pentru a afla ce avea de fapt a fost mai întâi la spitale din Iaşi.

"A fost operat pentru căi biliare, i s-a făcut biopise la ficat şi, când avea trei luni, am fost trimişi la Spitalul Fundeni din Bucureşti", îşi aminteşte mama lui. Aici, diagnosticul a fost dur: ciroză hepatică biliară. Din cauza complicaţiilor multiple, pe ultimul bilet de externare din spital medicii i-au pus şapte diagnostice, printre care anemia gravă, splina mărită, malnutriţie severă.

"Ionuţ cântăreşte la 11 luni cât un copil de 5 luni. Nu ia în greutate din cauza bolii", spune, printre lacrimi, mama. Medicii români nu-l mai pot ajuta şi au semnat actele pentru ca el să fie trimis la operaţie în afara ţării. Părinţii nu-şi pot permite să caute clinici şi să-i plătească tratamentul, aşa că au apelat la Direcţia de Sănătate Publică Bacău, care, în acest moment, caută o clinică care să-l primescă.

Ionuţ trăieşte într-o familie modestă şi mai are alţi doi fraţi pe lângă cel care îi este geamăn. Orice ajutor e bine-venit. (CONT RO 06RNCB0313118465880001, deschis la BCR, filiala Bacău. Contul este deschis pe numele mamei copiilor, Alina Neda. Telefon 0740362504).
GEMENI. Din cauza bolii, Ionuţ (stânga) e mult mai firav decât fratele luiLIPSURI Criză de donatori şi de medici pregătiţi Pentru ca pacienţii români să aibă mai uşor acces la transplanturi în străinătate, ce nu se pot face la noi, "trebuie să fim capabili şi noi să ne înscriem în aceste baze de date internaţionale, să se deruleze campanii ca românii să fie de acord să doneze organele rudelor în moarte cerebrală şi să existe medici pregătiţi în reţeaua naţională de transplant", crede Carmen Uscatu, de la Asociaţia "Salvează Vieţi".

  • Anual, 2.000 de români au nevoie de un rinichi, 300 – de un ficat şi 70 – de o inimă nouă. Puţin peste 10% dintre ei au şansa să le primească.
  • România are un donator la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 20 de donatori la un milion de locuitori.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: