Evenimentul Zilei > Actualitate > Bateriile reîncărcabile şi lampa eco, în topul soluţiilor verzi propuse de elevi
Bateriile reîncărcabile şi lampa eco, în topul soluţiilor verzi propuse de elevi

Bateriile reîncărcabile şi lampa eco, în topul soluţiilor verzi propuse de elevi

LECŢIA DE ECOLOGIE Lampa ecologică, orezul cu bob lung, bateriile reîncărcabile, ghiveciul ecologic, bijuteriile reciclate şi săpunul natural sunt soluţiile verzi pe care le-au propus elevii constănţeni pentru economisirea resurselor.

Acestea au fost de fapt şi inovaţiile prezentate de ei la un târg al soluţiilor verzi, organizat la Constanţa de organizaţia nonguvernamentală Mare Nostrum, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre, care a avut loc pe 26 octombrie.
„Participanţii au dat dovadă de imaginaţie şi creativitate”, potrivit organizatorilor care au acordat premii pe două categorii, şi anume soluţiile eco identificate şi alternativele eco realizate de către elevi.
Printre cele mai ingenioase soluţii eco identificate şi create se numără:

  • Lampa eco – este confecţionată dintr-o plăcuţă pentru stocarea energiei solare, bec, fire şi o piatră transparentă pentru răspândirea luminii. Principiul de funcţionare este simplu: pe timpul zilei plăcuţa se încarcă cu energie, iar pe timpul nopţii lampa luminează. Principalul avantaj al acestui obiect este, în primul rând, economia de curent, reprezentând o bună modalitate de protejare a mediului înconjurător.
  • Orezul cu bob lung, ca alternativă a orezului cu bob rotund – denumit şi orez bio, acesta este crescut într-un mediu natural, fără pesticide, îngrăşăminte chimice sau aditivi. Spre deosebire de orezul cu bob rotund, care fierbe în 20 de minute, cel cu bob lung fierbe în doar 13 minute, neexistând nicio diferenţă de gust sau de utilitate faţă de orezul cu bob rotund.
  • Baterii reîncărcabile – principalul avantaj al utilizării acestor acumulatori constă în faptul că, existând posibilitatea reîncărcării, nu mai este nevoie de cumpărarea unor baterii noi de fiecare dată când cele vechi se descarcă. De asemenea, nu numai că se economisesc bani, însă bateriile nu mai ajung la gunoi, evitându-se astfel poluarea cu substanţele toxice care intră în componenţa bateriilor standard.
  • Ghiveciul ecologic – se poate confecţiona rapid din materiale reciclabile (pet -uri, doze de aluminiu, cutii de plastic), se utilizează asemeni oricărui ghiveci şi se poate decora în funcţie de imaginaţie. Printre avantajele folosirii unui astfel de produs se numără: economiile bugetare, timpul redus dedicat confecţionării, posibilitatea uşoară de realizare, utilizarea materialelor reciclabile, consum energetic minim, posibilitatea ajustării dimensiunilor, formei, culorii în funcţie de spaţiu, sporirea numărului plantelor ornamentale, reducerea poluării prin evitarea aruncării acestor deşeuri în mediu.
  • Bijuterii reciclate – acestea pot fi realizate prin decuparea cutiilor de suc, hârtii, bucăţi de metal, plastic în formele dorite. Unul dintre avantajele utilizării acestui tip de bijuterii este reprezentat de faptul că nu se folosesc materiale noi, ci materiale reciclate, evitându-se astfel risipa de resurse.
  • Săpun natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale – săpunul natural realizat manual în casă, prin metoda tradiţională, are avantajul de a fi lipsit de compuşii sintetici periculoşi, atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătate. Săpunul natural este biodegradabil şi poate înlocui cu succes săpunurile obişnuite din comerţ. Acesta face o spumă bogată şi curăţă în profunzime, astfel încât poate fi utilizat zi de zi pentru igienizarea pielii.

Soluţii la îndemâna oricui
Alternativele identificate de elevi pot fi oricând puse în aplicare în casă, mai ales că realizarea lor nu necesită un efort mare, potrivit reprezentanţilor Mare Nostrum.
„Consider că dacă am începe să utilizăm aceste alternative eco, am reuşi, cu siguranţă, să evităm poluarea mediului înconjurător şi risipa de resurse”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.
În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: