Bate vântul dinspre Grecia: Cresc costurile la care se împrumută România

Bate vântul dinspre Grecia: Cresc costurile la care se împrumută România

După deprecierea leului, vedem deja al doilea efect direct asupra României al instabilităţii politice şi economice din Grecia. Costurile la care se împrumută guvernul nostru pentru a se asigura împotriva riscului de faliment au crescut cu peste 12% în ultimele zece zile, potrivit unei analize a fostului consilier al fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, Andreea Paul.

Este vorba de nivelul indicatorului CDS, Credit Default Swap, care relevă costurile la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de faliment, componentă a costului creditării internaţionale. Acesta este şi semnul încrederii mediului financiar internaţional într-o ţară.

Astfel, CDS-ul României a crescut cu 12,25% în perioada 7 – 16 mai, de la 351 puncte pe data de 7 mai 2012, la 394 puncte pe 16 mai 2012.

La 16 mai, CDS-ul României este mai redus decât în Italia, Spania, Ungaria, Irlanda, Portugalia şi Grecia, dar peste cel din Bulgaria, notează Andreea Paul. Potrivit acesteia, "situaţia din Grecia o plasează în afara ţărilor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului".

Nivelul înregistrat de România miercuri, 16 mai, a fost de 394 puncte de bază, ceea ce înseamnă că ne costă 394.000 de euro pentru a proteja o expunere de 10 milioane de euro în obligaţiuni suverane româneşti.

Ne puteți urmări și pe Google News