Băsescu: Sunt departamente de informaţii controlate politic

Băsescu: Sunt departamente de informaţii controlate politic

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat astăzi că există structuri de informaţii secrete care pot fi influenţate politic.

"Am senzaţia că nimeni nu mai poate influenţa politic SRI şi SIE. Nu spun acelaşi lucru despre serviciile departamentale, mă refer la cele două mari servicii controlate de CSAT", a subliniat şeful statului, prezent la conferinţa care marchează împlinirea a 20 de ani de activitate a SRI. "Marea problemă este în slujba cui sunt puse informaţiile", a spus Traian Băsescu.

În acelaşi timp, şeful statului a punctat că actualul SRI s-a desprins de vechiul Serviciu de Informaţii, dinainte de 1989, care deservea un regim totalitar şi un partid unic. "Predarea arhivelor fostei Securităţi a marcat ruptura completă ţi ireversibilă de trecut, fiind momentul în care am redat societăţii o parte din istoria sa", a spus preşedintele.

Şeful SRI, Geoarge Maior a subliniat şi el că două treimi din personalul instituţiei avea sub 18 ani în 1989, iar acum Academie studiază tineri născuţi după Revoluţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnalul lui Băsescu: Atenţie la extremişti!

Preşedintele a enumerat şi câteva dintre obiectivele pe care ar trebui să le aibă în vedere SRI în perioada următoare. "Extremismul trebuie ţinut sub supraveghere, indiferent de ce tip este şi cine îl afişează, în special într-o perioadă de criză când mişcările extremiste riscă să devină mai credibile decât ar trebui", a spus Băsescu, care a subliniat că ţi lupta anticorupţie şi împotriva traficului de droguri ar trebui să se regăsească în obiectivele SRI.

El a mai vorbit şi despre nevoia de modernizare a legislaţiei referitoare la servicii. "Parlamentul încă nu a fost în stare să adopte legislaţia necesară modernizării serviciilor. De aceea, cer Parlamentului să accelereze acest proces. Mă refer la modernizare şi în ceea ce priveşte misiunile. Misiunile nu mai corespund actualului nostru statut, de ţară europeană şi membră NATO", a spus şeful statului.