Prin nepromulgarea Legii pensiilor, preşedintele a fragmentat o alianţă care devenea ameninţătoare.
Doar doi moguli şi un politician mai vor să-l suspende pe preşedintele Traian Băsescu. Cel de-al doilea politician, Victor Ponta, preşedintele PSD s-a retras din "combinaţie". Decizia şefului statului de a nu promula Legea pensiilor, deşi pare o concesie făcută opoziţiei care ameninţa cu suspendarea, nu a mulţumit întregul spectru de adversari. "Radicalii" rămân decişi pe suspendare.
Prima reacţie a venit din partea lui Dan Voiculescu, care i-a transmis scurt: "Traian Băsescu, de ce ţi-e frică nu scapi". Mogulul consideră că i-a fost frică de suspendare şi de aceea a trimis Legea pensiilor înapoi în parlament.
Liberalii s-au situat pe aceeaşi poziţie ca şi Voiculescu. Vicepreşedintele Mihai Voicu, trimis să exprime poziţia PNL, a vorbit, la o oră distanţă, chiar cu cuvintele mogulului. "Există o posibilitate ca decizia să fi fost luată sub spectrul fricii de suspendare. Îi transmitem preşedintelui: «De ce ţi-e frică nu scapi»", a spus Voicu.
Singurul lider politic care s-a arătat satisfăcut, chiar dacă doar "pe jumătate", a fost preşedintele PSD Victor Ponta. "Domnul Băsescu a găsit o motivaţie constituţională de a nu promulga Legea pensiilor. O motivaţie diplomatică şi politică ce are ca scop amânarea sau chiar soluţionarea unei crize politice majore şi chiar a unei crize de încredere majore", a spus Ponta.
Prin mutarea sa, deşi poate părea un semn de slăbiciune, Traian Băsescu a reuşit să obţină un avantaj tactic: i-a disipat pe adversarii săi politici. L-a scos pe Victor Ponta dintr-o "companie" în care a intrat mai degrabă forţat şi a întrerupt colaborarea acestuia cu Antonescu într-o alianţă ce începea să se sudeze.
Piruetele preşedintelui în jurul vârstei de pensionare
Motivul pentru care Traian Băsescu a decis să trimită parlamentului legea spre reexaminare a fost vârsta de pensionare a femeilor. Şeful statului a explicat că este nedrept ca femeile să se pensioneze la aceeaşi vârstă, 65 de ani, ca şi bărbaţii. "Propun parlamentului să analizeze posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani", a spus Băsescu, argumentând că femeile duc o viaţă grea, în care, pe lângă serviciu, trebui să aibă grijă şi de casă şi să crească copii.
Nemulţumirea şefului statului faţă de egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi a fost surprinzătoare. Nu doar pentru că a fost impusă de guvernul Boc cu voturile parlamentarilor PDL, ci şi pentru că Traian Băsescu a susţinut-o până de curând. Pe 21 septembrie, în discursul ţinut în parlament, preşedintele spunea: "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană".