Guvernul trebuie să continue măsurile de austeritate pentru a economisi 1,5 miliarde euro din cele 5,7 pe care va trebui să le împrumute pentru pensii şi salarii. Acest milliard şi jumătate va ajuta la accesarea fondurilor europene iar banii vor fi direcţionaţi în 2011 în investiţii precum construcţia de autostrăzi. Pe scurt, aceasta ar fi soluţia de redresare a României prezentată de preşedintele României Traian Băsescu, ieri, la TVR1.

Planul de redresare va fi pus în aplicare de premierul Boc, pe care preşedintele a arătat că-l girează în continuare, şi de noul ministru de Finanţe. Despre Gheorghe Ialomiţianu a spus că se aşteaptă să fie la fel de eficient în a găsi bani precum Decebal Traian Remeş în guvernul CDR.

Înainte cu Boc

Şeful statului a explicat din nou ieri seară de ce românii trebuie ca pe moment "să traiască mai greu". "Maximul crizei a fost depăşit", a afirmat preşedintele la doar două zile după ce, într-o discuţie cu reprezentanţii FMI, atenţiona că deficitul de la fondul de pensii este "dramatic". Acest deficit trebuie redus prin economii la salariile bugetarilor, prin reevaluarea categoriilor care primesc ajutoare sociale, dar şi prin lărgirea bazei de impozitare.

Traian Băsescu s-a arătat încrezător că măsurile vor fi puse în aplicare de guvernul PDL şi premierul Boc. Şeful statului s-a declarat mulţumit de remanierea cabinetului. El a precizat că ar fi putut să se implice în consultări cu premierul privind numele viitorilor miniştri dar a preferat "să lase decizia la PDL" pentru că e partid de guvernământ şi trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Traian Băsescu a infirmat ideea că şi-ar fi dorit demisia premierului. "Dacă îşi depunea mandatul, eram în mare dificultate", a spus preşedintele explicând că ar fi fost obligat să înceapă negocierile pentru o nouă majoritate şi cu PSD şi PNL, partide care "au arătat că nu sunt capabile să treacă România prin criză" deoarece "ar guverna demagogic" şi "ar îngloda ţara în datorii".

Modelul Remeş la Finanţe

Din acest motiv, remanierea, chiar dacă nu a adus în guvern "mari personalităţi", a adus "oameni hotărâţi să se implice", spune şeful statului. Unul dintre ei este noul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Traian Băsescu a afirmat că se aşteaptă ca acesta, venind din "economia reală, de la ANAF" să vină cu soluţii, nu să spună că "nu sunt bani".

"Sper să fie la fel de eficient ca Remeş. Nu să ia ciubuc. Să vină cu soluţii. Remeş nu spunea niciodată «nu am bani», ci «hai să găsim soluţii»".

Băsescu l-a lăudat pe Remeş ca ministru de finanţe spunând că episodul cu mita pentru care e urmărit de DNA "a fost un incident de parcurs".

Citiţi AICI alte declaraţii făcute de şeful statului