Într-o intervenție telefonică, în emisiunea „Dosar de politician”, Băsescu a subliniat că Iohannis a greșit atunci când a făcut referire la modul general, la cele trei legi ale Justiției.

„Eu nu înțeleg pentru că nu a definit niște articole. În ceea ce privește secția specială pentru magistrați, pentru procurori și judecători de la Parchetul General, aceea a fost tranșată de Curtea Constituțională care a spus că o asemenea structură este constituțională. Mai mult, această structură există în DNA. Era structura cu care procurorul DNA știa că dacă forțează nota, judecătorul se înmoaie. 

Mie mi se pare că este foarte corectă mutarea acestei structuri la Parchetul general, ca instituție mult mai departe de interese de condamnare decât DNA”, a precizat Băsescu. 

Tăriceanu DESFIINȚEAZĂ demersul lui Iohannis de a trimite legile Justiției la Comisia de la Veneția: „Amână momentul…”

„Sunt un om care va susține tot timpul punctele de vedere ale președintelui, atât timp cât sunt corecte, pentru că și eu am fost președinte și știu cât e de greu să fii singur când ai o majoritate ostilă. Pe de altă parte, cred că e bine să argumentăm pozițiile pe care le avem. Aici, cred că domnul președinte Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face. Este clar că a vorbi general despre cele trei legi este o eroare la stadiul acesta, după ce legile s-au întors la CCR. Să rămâi într-un slogan politic este, după părerea mea, inacceptabil”, a spus fostul președinte. 

Băsescu a mai ținut să precizeze că președintele Iohannis va avea de pierdut, pe urma acestei abordări.

„Eu am avut o poziție tot timpul în favoarea procurorilor și a judecătorilor, când am fost în mandat. În același timp, mi-am permis să-i critic uneori, drept pentru care sunt 10-15 comunicate ale CSM că președintele Băsescu a afectat independența justiție prin declarații. Atunci o făceam pe ce intuiam. Acum însă sunt probe că s-au făcut abuzuri în justiție și în privința arestărilor preventive, și în privința falsificării dosarelor. Președintele nu poate să nu observe acest lucru și să nu reproșeze public. Este exact atitudinea doamnei Kovesi care spune că DNA este perfect, nu recunoaște greșelile interne, atitudine care îi va duce și pe unul, și pe altul drept în prăpastie. Dacă ei cred că oamenii sunt proști, se înșală, nu pot fi manipulați la nesfârșit.

Cred că e mult mai bine pentru viitoarea funcționare a justiției, ca președintele să spună dragi procurori, dragi judecători, ați prins mulți oameni care au făcut fraude, dar ați făcut și abuzuri. Sunt de acord ca legislația să vă îngrădească posibilitatea de a face abuzuri”, a mai mai precizat Traian Băsescu. 

Iohannis ATACĂ la CCR și trimite Comisiei de la Veneția legile justiției: „Asaltul PSD asupra justiției s-a mutat în Parlament”

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că va ataca la Curtea Constituțională legile justiției adoptate în Parlament și că, în același timp, le va trimite către consultare la Comisia de la Veneția