Băsescu: Bancherii trebuie să respecte acordul cu Guvernul

Băsescu: Bancherii trebuie să respecte acordul cu Guvernul

Traian Băsescu s-a întâlnit azi cu bancherii şi cu şeful BNR, Mugur Isărescu, refuzând iniţial să dea declaraţii de presă. Ulterior, preşedintele a făcut un apel public către bănci să susţină IMM-urile şi autorităţile locale, prin cofinanţarea proiectelor europene, în condiţii rezonabile.

Băsescu a spus că, în cadrul întâlnirii ce a avut loc la Clubul BNR, a făcut un bilanţ al pateneriatului dintre Guvern şi sistemul bancar privind diminuarea efectelor crizei economice, transmiţându-le bancherilor că Executivul s-a achitat de obligaţiile ce îi reveneau, prin acordurile semnate cu FMI, UE şi Banca Mondială.

Băsescu se luptă cu băncile "Este timpul ca şi sistemul bancar să răspundă pozitiv la măsurile Guvernului", a susţinut Băsescu. El a precizat că, în condiţiile în care există lichidităţi, băncile ar trebui să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi autorităţile locale pentru confinanţarea proiectelor.

Cu o zi în urmă, şeful statului transmitea semnale pozitive din Israel, unde se afla într-o vizită oficială, la invitaţia omologului său Shimon Perez. Băsescu a declarat că situaţia economică din România nu este nici mai rea, nici mai bună decât cea a altor state membre UE şi dădea asigurări că ţara noastră nu este în derapaj economic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacat pentru refuzul de a recunoaşte făţiş că se află în campanie electorală, pentru un nou mandat la Cotroceni, Băsescu spunea că el se luptă cu criza economică şi nu cu Geoană sau Antonescu.  

Dobânzi mai mici pentru Prima Casă

Cu puţin timp înaintea întâlnirii, premierul Emil Boc anunţa, de la Palatul Victoria, că dobânda solicitată de bănci pentru creditele acordate prin programul "Prima Casă" ar putea reprezenta jumătate din dobânda practicată în prezent pe piaţă.

16 bănci comerciale şi-ar fi exprimat intenţia de a intra în acest program, respectând condiţiile impuse de Guvern: avans maxim de 5% şi o dobândă cu mult mai mică decât cea existentă în momentul de faţă pe piaţă.

Ştire actualizată la ora 18:16