Băsescu atacă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie

Băsescu atacă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie

Preşedintele Traian Băsescu le-a dat din nou sfaturi tinerilor judecători şi procurori, transmiţându-le că au datoria să judece cu celeritate procesele. Una dintre cauzele care stau la baza crizei de credibilitate a sistemului juridic este întârzierea cu care se pronunţă magistraţii, a fost mesajul lui preşedintelui. "Cea mai mare nedreptate este să faci cuiva dreptate prea târziu", a argumentatat şeful statului.

El i-a mai sfătuit să aibă un singur stăpân-legea şi să nu urmeze exemplul magistraţilor de la instanţa supremă, acuzând Înalta Curte de Justiţiei şi Casaţie de grave încălcări ale Constituţiei. Puteţi face ce vreţi

În cadrul unei ceremonii de numire a judecătorilor şi procurorilor, absolvenţi ai Institutului de magistratură, şeful statului i-a avertizat pe aceştia că, de acum înainte, au responsabilitatea propriilor acte întrucât pot face ce vor, devenind inamovibili odată cu semnarea decretului de numire. Cu toate acestea, el a spus că speră ca noii magistraţi să nu profite de acest statut şi să nu ia decizii în funcţie de propriile interese. În context, el a acuzat Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie de încălcarea legii fundamentale şi a principiilor statului de drept şi a vorbit despre o adâncire a crizei de credibilitate a sistemului. Băsescu s-a referit la decizia instanţei supreme privind acordarea sporurilor către magistraţi, caz în care Curtea Constituţională i-a dat dreptate preşedintelui. Băsescu şi Kogălniceanu

Băsescu a făcut un apel la magistraţi în sensul judecării cu rapiditate a cauzelor, argumentând că oamenii nu contestă hotărârile judecătoreşti, principala lor supărare fiind pricinuită doar de întârzierea cu care se pronunţă justiţia. "Cea mai mare nedreptate este să faci cuiva dreptate prea târziu. Acesta este apelul meu. Fiţi drepţi, fiţi buni", a comentat Băsescu, parafrazându-l pe Mihail Kogălniceanu. El a adăugat că este inadmisibil ca o persoană să fie acuzată de săvârşirea unei infracţiuni şi să fie încarcerată peste 10 ani.

Şeful statului a mai susţinut că magistraţii sunt total independenţi şi nu se mai pot ascunde în spatele aşa-ziselor presiuni pentru a-şi justifica anumite decizii. Singurul criteriu de raportare este propria conştiinţă, a adăugat el, întrucât nu mai există influenţe din partea altor factori. "Nu am auzit niciun judecător să se plângă că a fost influenţat", a conchis el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News