Băsescu ar vrea referendum pe o nouă Constituție odată cu localele din 2012

Băsescu ar vrea referendum pe o nouă Constituție odată cu localele din 2012

Președintele Traian Băsescu a anunțat astăzi că va trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituției după sărbătorile de Paște, exprimându-și speranța ca referendumul pentru aprobarea noii legi fundamentale să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor.

Șeful statului a precizat că a introdus în proiect ideea de regiuni, subliniind că ele vor fi definite prin lege pe criterii sociale şi economice şi nicidecum pe criterii etnice.

”Vă pot spune că în proiectul de modificare a Constituţiei eu introduc ideea de regiuni (...) urmând ca prin lege să definim aceste regiuni. (...) De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie că e vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă. În momentul de faţă avem foarte multe consilii judeţene, dacă punem şi sectoarele Bucureştiului, avem o birocraţie extrem de ridicată, care ar putea fi simplificată, eventual, prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar, repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice”, a spus Băsescu. Discuții cu PDL-iștii Revizuirea Constituției a fost temă a discuțiilor pe care președintele le-a avut în urmă cu o lună cu democrat-liberalii. Șeful statului şi liderii PDL au discutat despre ideea revenirii la un mandat de patru ani pentru preşedintele României.  Băsescu a argumentat că, în acest moment, decalarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare face ca o dată la doi ani să fie alegeri în România.

De asemenea, s-a discutat şi despre necesitatea clarificării, în cadrul Constituţiei, şi a condiţiilor pentru suspendarea şefului statului. Varianta agreată de PDL ar fi fost ca în condiţiile în care după suspendarea preşedintelui, decizia este invalidată de români la referendum, atunci Parlamentul să fie dizolvat. O altă modificare constituţională dezbătută a fost ideea introducerii unui prag de 3% al deficitului bugetar în Legea fundamentală. În urmă cu un an de zile, guvernul a transmis președintelui un proiect de revizuire a Constituției. Potrivit legii fundamentale, procedura poate fi declanșată de președinte la propunerea executivului.

Ne puteți urmări și pe Google News