Campania antirasism care ar fi trebuit sa aiba loc ieri, la meciul Rapid – Poli Timisoara, din finala Cupei Romaniei n-a mai avut loc, fiind anulata in ultimul moment.

Surse apropiate organizatorilor nea-u dezvaluit ca presedintele Traian Basescu, prezent in tribunele stadionului „Dan Paltinisanu”, din Timisoara, a cerut conducerii FRF sa anuleze actiunea si sa amane campania pentru un alt meci!

Prodan s-a incurcat in explicatii

Dupa ce a fost implicat intr-un incident cu conotatii rasiste in ziua referendumului, pe 19 mai, seful statului fusese invitat de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si European Roma Grassroots Organisation, initiatorii actiunii de combatere a rasismului si violentei in fotbal, sa poarte la finala Cupei un tricou inscriptionat cu mesajele „Rasismul strica jocul” si „Violenta distruge vieti”. In plus, si jucatorii celor doua formatii ar fi trebuit sa poarte la intrarea pe teren tricourile respective, ceea ce nu s-a mai intamplat.

„Campania a fost anulata”, a declarat Daniel Prodan, directorul sportiv al loturilor nationale si coordonatorul programului FRF antirasism si antiviolenta. Prodan a refuzat sa dezvaluie motivul acestei decizii de ultim moment.

Paguba de 7.000 de euro

Valeriu Nicolae, secretar general al European Roma Grassroots Organisation, a declarat ca nu stie de ce s-a anulat actiunea. „Este mare pacat, pentru ca specialistii considera ca era una dintre cele mai bune campanii impotriva violentei si rasismului in sport. Lucram la acest proiect de trei luni. Suntem parteneri cu FRF. Nu putem sa reclamam undeva anularea acestei actiuni”, a spus dezamagit Nicolae. Se pare ca pentru aceasta campanie s-au cheltuit aproximativ 7.000 de euro, jumatate din suma urmand sa fie alocata de UEFA.

Consecinte

A pornit de la „tiganca imputita”

Paradoxal, Traian Basescu a refuzat sa participe la campania antirasism, desi a fost autorul unui gest rasist, condamnat si de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Pe 19 mai, presedintele Romaniei i-a smuls din mana telefonul mobil unui reporter de la Antena 1 si l-a bagat in buzunar, fara sa stie ca e pornit. Discutia pe care a purtat-o, in masina personala, cu sotia despre reporterul Antenei 1 a fost astfel inregistrata, seful statului folosind expresia „tiganca imputita”.