Basarabenii au scandat "Traiasca Romania!"

Basarabenii au scandat "Traiasca Romania!"

Mii de basarabeni au iesit, de Revelion, in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului.

Cateva zeci au scandat "Traiasca Romania!" si "Si noi vrem in UE".

Voronin: "Vecinatatea UE e un lucru profitabil"

Presedintele Voronin a lipsit din piata, desi anul trecut fusese prezent; el s-a adresat natiunii printr-un mesaj inregistrat in prealabil la televiziunea publica din Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

In discurs, el a tinut sa precizeze ca 2006 a fost unul greu pentru tara, referindu-se la sistarea de catre Federatia Rusa a importului de vinuri din Moldova si la majorarea pretului la gazele naturale.

Dar, a precizat Voronin, puterea de la Chisinau a fost in stare sa depaseasca crizele. Presedintele s-a ferit sa faca referiri la aderarea Romaniei la UE, dar in urma cu cateva zile declara ca Moldova nu are nevoie de frati mai mari. Acum, el s-a multumit doar sa recunoasca faptul ca vecinatatea UE "e un lucru profitabil".

Un alt fapt care i-a deranjat pe multi basarabeni a fost ca, la canalul public de televiziune, controlat de puterea de la Chisinau, cateva buletine de stiri au omis sa aminteasca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, referindu-se doar la Bulgaria.

Cursele spre Romania, sistate

Unii basarabeni, in special cei care detin pasapoarte romanesti, au ales sa petreaca Revelionul in Romania. "N-am mai vazut asa ceva in viata mea! La Bucuresti a fost mare nebunie! Toata lumea vorbea mai mult despre aderarea la UE decat despre Revelion. A fost ceva fantastic!", s-a aratat incantata Virginia Prodan din Chisinau.

Virginia a avut noroc, fiindca a plecat in Romania pe 29 decembrie, iar cei care au decis sa iasa din Moldova in ultima zi a anului au avut ghinionul sa descopere ca rutele de autobuz spre Romania fusesera sistate. Acesta e motivul pentru care vama a fost pustie in ultima zi a anului, a declarat seful Biroului Vamal Leuseni, Petru Cangea.

Altfel, sarbatoarea din Chisinau nu s-a deosebit cu mult de cele din anii trecuti: fara zapada, cu o scena improvizata, focuri de artificii modeste, sampanie si un oras zguduit de petarde (desi acestea au fost interzise de autoritati).

De altfel, in noaptea de Anul Nou, politistii au impartit sute de amenzi "pentru tulburarea ordinii publice", iar angajatii de la Regia "Autosalubritate" au strans cinci tone de gunoaie din perimetrul Pietei Marii Adunari Nationale. Cinci copii au ajuns la spital dupa ce au fost raniti de petarde. 

Arad

Noua moldoveni de peste Prut, primele victime ale integrarii

Doua microbuze care transportau noua cetateni din Republica Moldova au ajuns in Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, la cateva minute dupa ora 1.00. La fix pentru a sarbatori bucuria romanilor, dar tarziu pentru a mai putea trece fara probleme prin Romania. Cinci dintre ei nu aveau viza de tranzit pentru tara noastra, asa ca au fost nevoiti sa se intoarca din drum.

Moldovenii veneau din Italia si nu stiau ca au nevoie de viza pentru Romania. "Am intrebat de trei saptamani la toate punctele de trecere. Cei care au acte legalizate in tarile europene nu au nevoie de vize de tranzit pentru Romania. Asa ni s-a spus. Am fost dezinformati si, din pacate, suntem nevoiti sa ne intoarcem in Szeged, pentru vize", au spus moldovenii, suparati foc. (Alex Negru)