Evenimentul Zilei > EVZ Special > Barometrul vieţii religioase în România 2020: Câţi români cred în Dumnezeu şi câţi merg la biserică
Barometrul vieţii religioase în România 2020: Câţi români cred în Dumnezeu şi câţi merg la biserică

Barometrul vieţii religioase în România 2020: Câţi români cred în Dumnezeu şi câţi merg la biserică

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 30 noiembrie – 07 decembrie 2020. Au fost chestinate 1000 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și peste 18 ani.

Trebuie menţionat faptul că metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București.

Când se roagă românii

Conform studiului, realizat 90,4% dintre români se consideră persoane religioase, răspunzând cu: sigur că da – 63,8% şi mai degrabă da – 26,6%. Din sondaj rezultă că românii cred în Dumnezeu într-un procent de 90,2%, în timp ce numai 5,7% au răspuns că nu se poate răspunde aşa de simplu la această întrebare, iar 68,2 dintre români se roagă zilnic sau aproape zilnic. Iar 1,5% nu se roagă deloc.

La întrebarea mergeţi la biserică, românii au răspuns că merg mai des la biserică doar în proporţie de 36.1%

Deşi este recunoscut faptul că poporul nostru este unul religios, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% – doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% – doar la sărbătorile mari şi 17,2% – cam o dată pe lună şi deloc 6,9%.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Despre cum sunt oglindite bisericile în presa din România

La întrebarea cum sunt prezentate bisericile în presă, cei chestionaţi au răspuns: 45% afirmă că bisericile sunt mai degrabă prezentate negativ, iar 34,9% spun că sunt prezentate pozitiv în mass-media.

O altă întrebare interesantă a fost despre credinţa părinţilor: Cât de religioşi consideraţi că sunt părinţii dumneavoastră?

În proporţtie de 48,2% dintre cei chestionaţi au spus că sunt foarte religioşi, iar 45,4 au spus că sunt moderat religioşi părinţii lor. Mai multe informaţii despre acest sondaj puteţi citi AICI.