Cercetări recente realizate în SUA arată că femeile de succes îşi ascund realizările de teamă că acestea, laolaltă cu situaţia financiară bună, îi va speria pe potenţialii lor pretendenţi, scrie cotidianul britanic „The Times“, apreciind că situaţia nu diferă nici în Albion.
Oameni de ştiinţă ai universităţilor din Aberdeen, Bristol, Edinburgh şi Glasgow confirmă că femeile cu un coeficient de inteligenţă ridicat au şanse mult mai mici să se căsătorească, în timp ce bărbaţii care nu strălucesc la acest capitol nu au nicio problemă în găsirea unei partenere.
Feministele de generaţia a doua - de vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani - au descoperit o nouă cale de a rezolva paradoxul „alfa-beta“, abandonând străvechea tendinţă de a-şi alege un partener cel puţin la fel de puternic.
Astfel, femeia secolului XXI îşi realizează de una singură scopurile în viaţă - carieră, locuinţă, copii - şi împart patul cu un mascul „beta“, iubitor şi mai slab. Femeia „alfa“ nu mai are nevoie ca domnul „alfa“ să-i cumpere o locuinţă în centrul oraşului; poate face acest lucru şi singură.
Ea este o femeie de succes, încrezătoare şi doreşte un bărbat blajin, care să preia o bună parte din treburile domestice. La rândul lor, bărbaţii de 20 şi 30 de ani au început să-şi redefinească masculinitatea.
Crescuţi sub exemplele unor femei puternice, precum Margaret Thatcher sau Madonna, într-o cultură populară plină de personaje precum Lara Croft sau Xena, bărbaţii tineri nu mai sunt aşa de stânjeniţi că femeia deţine controlul.