Bărbaţii învaţă secretul biberonului la şcoala de tătici

Bărbaţii învaţă secretul biberonului la şcoala de tătici

Un curs de puericultură, la care poţi afla cum să-ţi îngrijeşti bebeluşul, durează patru ore şi costă 150 de lei de persoană. Cele mai exersate sunt schimbatul scutecelor, îmbrăcatul şi dezbrăcatul.

Andrei Neamu va fi tătic. "Cam în două-trei săptămâni. Numele ei va fi Andreea Letiţia", spune mândru, viitorul părinte, strângând-o uşor în braţe pe soţia sa, Ramona. Cam ce trebuie să ştie despre bebeluşul lui? Dacă doarme sau dacă e treaz, să-l distreze un pic şi cam atât, pentru că de restul se ocupă soţia.

Ei bine, asta se întampla odată. Noii tătici vor să schimbe scutece, să-i îmbrace, să-i dezbrace sau să-i hrănească cu biberonul pe cei mici. Andrei, de exemplu, are deja calificare cu diplomă - "Cel mai bun şi mai grijuliu tată".

Mai îndemânatici decât mămicile

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultima perioadă, sute de bărbaţi sau înscris la cursurile de puericultură pentru a învăţa cum să aibă grijă de bebeluşi, iar unii s-au dovedit a fi chiar mai îndemânatici decât viitoarele mămici. "Noi am avut peste 700 de bărbaţi participanţi. Au învăţat cum să-l îmbrace pe bebe, să-i facă băiţă şi toaleta de după, să-l ţină în braţe, să-l culce şi până la a-i acorda primul ajutor în caz de urgenţă", precizează psihologul Camelia Cheţu, coordonatoarea MotherHood Center.

Cursul, care durează patru ore şi costă 150 de lei de persoană, este ţinut de un medic pediatru sau un neonatolog în colaborare cu un psiholog, care are rolul de a-i pregăti pe părinţi pentru provocările care vor urma odată cu venirea celui mic.

Pe lângă o diplomă pe care o primeşte la final, bărbatul care face un astfel de curs, potrivit legii, are dreptul la zece zile de concediu imediat după naşterea copilului.

Schimbatul scutecelor, cea mai aşteptată lecţie

Andrei a auzit de curs de la prieteni. "Soţia e medic ginecolog, ea se pricepe la toate lucrurile până să sosească bebele pe lume. Cursul mi-a eliminat o parte din grija şi frica de manevrare a copilului", crede Andrei.

Chiar dacă la curs se lucrează cu o păpuşă, viitorul tătic e sigur că nu o să aibă nicio problemă cu "mogâldeaţa" şi că încetul cu încetul îi va descifra şi plânsul ca să înţeleagă atunci când îi e foame, când o doare ceva sau pur şi simplu e plictisită.

Bărbaţii par mai interesaţi de anumite "probe" pe care vor să le exerseze cu predilecţie. "Majoritatea vor să înveţe şi să practice, deopotrivă, schimbatul scutecelor şi îmbrăcatul şi dezbrăcatul bebeluşului. Toate aceste manevre sunt făcute cu sprijinul unor bebeluşi anatomici, nişte manechine care redau foarte fidel anatomia nou-născutului", specifică reprezentanta MotherHood.

"Nu e bine să legeni bebeluşul"

Un alt participant la curs, Daniel Bărăgăoanu, crede că, peste două luni, atunci când va sosi pe lume băieţelul lui, pe lângă celelalte lucruri pe care le-a învăţat, o să reuşească să-l facă să şi râdă. "Cel mai greu mi s-a părut băiţa de seara. Bebele trebuie să simtă siguranţă în mişcările mele. Am aflat că nu e bine să legeni copilul, această mişcare nu-i face bine, mai mult îl ameţeşte. Am aflat că e bine ca bebeluşul să fie de la început în camera lui, nu în camera părinţilor, lângă pat, acolo se va dezvolta şi va dori să fie în permanenţă", spune Daniel.

Din lecţiile predate la cursul de puericultură a mai învăţat că e bine să-i vorbeşti tot timpul copilului, să-l priveşti în ochi ca să simtă apropierea şi siguranţa. "Cursul merită făcut, te pregăteşte măcar psihic pentru ce urmează, îţi prezintă o lume nouă în care vei intra şi care nu trebuie să te sperie", adaugă viitorul tătic.

Bogdan Trofin va fi tătic peste trei luni. "Încă nu ştiu dacă va fi băiat sau fată, preferăm să avem o surpriză. Ştim sigur că nu vor fi gemeni", spune râzând Bogdan.

De când i-a rămas soţia însărcinată, a început să tresară când vedea cum plâng copiii altora. "Până nu am făcut cursul ăsta nu m-am liniştit. Trebuia să o ajut şi eu pe soţie. Ce-aş fi făcut dacă aş fi rămas singur acasă. Săptămâna trecută, am exersat pe copilul fratelui meu. Se pare că mă pricep la meseria asta. I-am schimbat scutecul şi n-a zis nici pâs. De-acum îl aştept pe al meu."

ÎNGRIJIRE CA LA CARTE

Îndrumar pentru "şoferul" de landou

  • Pentru înfăşat se recomandă îmbrăcămintea lejeră, absorbabilă, din bumbac. Se folosesc pamperşii pe timpul nopţii, iar în timpul zilei, periodic, şi scutece, pentru a nu ajunge bebluşul la iritaţie şi înroşirea pielii;
  • Pătuţul trebuie să fie plasat într-o zonă "neutră" din punct de vedere termic şi nu se foloseşte pernă pentru cap;
  • Nou-născutul va fi scos zilnic în aer liber după primele 3 săptămâni, în jur de un sfert de oră, maximum de două ori pe zi. Apoi, plimbările vor creşte progresiv până în jur de 2 ore;
  • Poziţia în timpul suptului să fie oblică, iar durata mesei trebuie să aibă între 10-15 minute;
  • Pentru eliminarea aerului înghiţit se recomandă masarea abdomenului, comprese calde uscate pe abdomen, aerisirea periodică a camerei copilului sau unele medicamente recomandate de doctor.

"Participanţii învaţă totul despre îngrijirea nou-născutului şi a sugarului: de la cum să-l îmbrace, să-i schimbe scutecele, să-i facă băiţa şi toaleta de după baie, să-l ţină în braţe, să-l culce şi până la a-i acorda primul ajutor în caz de urgenţă, cel mai des în situaţii de înec sau febră.", CAMELIA CHEŢU, organizator cursuri puericultură