Barack Obama promite renaşterea din cenuşă

Barack Obama promite renaşterea din cenuşă

În prima intervenţie în Congres, preşedintele s-a axat pe redresarea economiei SUA.

Economia americană este slăbită, iar populaţia dezamăgită, dar Statele Unite vor ieşi din criza economică mai puternice decât au fost vreodată, a subliniat preşedintele Barack Obama, în primul său discurs rostit marţi seară, în faţa camerelor reunite ale Congresului. Timp de o oră, liderul de la Casa Albă a încercat să redea încrederea cetăţenilor americani, punctând principalele măsuri de redresare a celei mai puternice economii mondiale, dar şi priorităţile politicii externe pe care noua administraţie le va promova în următorii patru ani.

Discursul, în cursul căruia mem brii Congresului, democraţi şi republicani deopotrivă, s-au ridicat de peste 30 de ori pentru a-l aplauda pe preşedinte, a fost rostit în Camera Reprezentanţilor, în prezenţa ambasadorilor străini, a oficialilor militari de rang înalt, a judecătorilor Curţii Supreme, în epând cu ora locală 21.10. Încredere în bănci

Obama a dat asigurări populaţiei că banii depuşi în băncile americane sunt în siguranţă şi că poate avea încredere în sistemul financiar naţional, în pofida falimentelor înregistrate în acest sector. „Dacă nu începem să acordăm din nou credite în această ţară, recuperarea noastră se va bloca înainte chiar de a începe. Creditarea este sângele economiei noastre”, a apreciat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele a subliniat că recent anunţatul plan de salvare a băncilor americane ar putea costa mai mult decât au estimat au to rităţile, dar a avertizat că lipsa de reacţie poate induce costuri mult mai mari şi amâna momentul redresării economice cu minimum zece ani.

Liderul de la Casa Albă a luat apărarea şi industriei auto americane. „Milioane de locuri de muncă depind de aceasta. Zeci de oraşe depind de aceasta. Şi cred că ţara care a inventat automobilul nu îl poate abandona”, a declarat el.

Planul de relansare economică recent promulgat va salva sau va crea 3,5 milioane de slujbe, peste 90 la sută dintre acestea fiind în sectorul privat, a reamintit preşedintele. În baza acestor măsuri de resuscitare economică, 95 la sută dintre familiile americane vor bene ficia de reduceri de impozite.

Într-o altă intervenţie în faţa membrilor Congresului, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat marţi că întrevede un final al crizei economice în Statele Unite în cursul acestui an, dar numai prin intervenţia statului. Bursele au reacţionat imediat la aprecierile optimiste ale acestuia şi la discursul preşedintelui Obama, deschizând ieri în creştere.

ANTITERORISM

Strategie pentru teatrele de luptă

Dincolo de chestiunile economice, Obama a menţionat în discursul său şi o serie de obiective de politică externă. El a declarat că Washingtonul va anunţa în curând noi strategii de acţiune pentru Irak, Afganistan şi Pakistan, care vor consta în metode diferite de combatere a terorismului. Obama va anunţa, probabil mâine, decizia sa privind retragerea trupelor americane din Irak. Preşedintele le-a reamintit aliaţilor că Statele Unite nu pot face faţă singure provocărilor globale, dar că nici aceştia nu pot combate ameninţările externe fără sprijinul Americii. Noul lider de la Casa Albă a repetat promisiunea de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo şi a subliniat că „America nu torturează”. „Respectarea valorilor noastre nu ne face mai slabi, ci mai puternici”, a declarat el.