Doar soţia lui Obama, Michelle, şi câţiva dintre cei mai apropiaţi colaboratori cunosc intenţia senatorului de Illinois, care foarte probabil va fi anunţată săptămâna aceasta. În prezent, lista candidaţilor pentru poziţia de vicepreşedinte al Partidului Democrat s-a redus la patru persoane, apreciază comentatorii americani.

Pe „lista scurtă“ a lui Obama ar figura guvernatorul statului Virginia, Tim Kaine, cel de Alaska, Kathleen Sebelius, senatorul de Delaware, Joseph Biden, şi cel de Indiana, Evan Bayh. Există însă şi posibilitatea anunţării unui nume-surpriză, nu puţine voci evocându-l, printre altele, pe cel al senatoarei Hillary Clinton, fosta adversară a lui Obama în lupta pentru învestitura partidului.

Candidatul prezidenţial democrat urma să traverseze miercuri statele Carolina de Nord şi Virginia, cu autocarul, în compania guvernatorului Mark Warner, şi el un posibil co-candidat. Directorul de campanie David Plouffe l-a avertizat pe Barack Obama că trebuie să facă public numele persoanei alese pentru postul de vicepreşedinte nu mai târziu de Convenţia Naţională Democrată, care va avea loc miercurea viitoare, în Denver, Colorado.

Ultimele pregătiri

Obama şi-a anunţat deja suporterii şi donatorii că ei vor fi primii care vor cunoaşte alegerea sa, pe care le-o va comunica prin SMS sau prin e-mail.

Senatorul republican John McCain are la dispoziţie o săptămână în plus pentru a-şi anunţa partenerul, dar se poate ca el s-o facă în cursul unui mare miting pe care l-a programat în statul Ohio, pe 29 august, ziua imediat următoare celei în care Obama va accepta învestitura prezidenţială.

Barack Obama s-a declarat ieri încrezător că va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, apreciind că rivalul său republican „nici nu ştie ce-l aşteaptă“.

Cel mai recent sondaj de opinie arată însă că Obama a mai pierdut din avantajul pe care îl avea în faţa lui McCain, fiind creditat acum cu 45% din intenţiile de vot, faţă de 43%, câte are candidatul republican.