Operatorii de turism nu mai au venituri și nu pot rambursa banii pe care i-au încasat. De aceea, soluția este ca turiștii să-și reprogrameze vacanțele pentru alte perioade, susține secretarul de stat din Ministerul Economiei, Răzvan Pîrjol.

Secretarul de stat Răzvan Pîrjol susține că banii plătiți în avans pentru sejururi au fost deja avansați hotelurilor și companiilor aeriene în schimbul rezervărilor, potrivit Libertatea.ro. Drept urmare, cu excepția comisionului de 10% din valoarea pachetelor turistice, agențiile nu mai au bani.

„Apelul nostru este la calm și la răbdare. Cei care au achiziționat pachete de servicii pentru lunile de vară-toamnă merită să aștepte și să vadă cum evoluează lucrurile”, spune Răzvan Pîrjol, citat de Libertatea.ro.

El recomandă tuturor celor care și-au plătit vacanțele, să le reprogrameze pe o perioadă de un an și jumătate, chiar doi, când se așteaptă ca situația să revină la normal. Mai mult, potrivit secretarului de stat, ar fi indicat ca primele călătorii în scop turistic să fie făcute în destinații de pe teritoriul României.

Pe de altă parte, Răzvan Pârjol a precizat că fără susținerea statului și fără înțelegerea clienților, agențiile turistice vor intra în insolvență, iar acest lucru nu este dorit de nimeni.

„Nu ne dorim ca agențiile să intre în insolvență și să dispară. Ne dorim să avem empatie și înțelegere, ne dorim o reprogramare a pachetelor de servicii. Reprogramarea dă un suflu pentru a putea trece de această perioadă, în care nu există nici un fel de venit la agenții, există doar costuri”, a spus secretarul de stat.