Evenimentul Zilei > Social > Băiatul forțat să fie fetiță, care a redevenit bărbat și s-a sinucis
Băiatul forțat să fie fetiță, care a redevenit bărbat și s-a sinucis

Băiatul forțat să fie fetiță, care a redevenit bărbat și s-a sinucis

Una dintre normele aberante ale Corectitudinii Politice este Teoria Genului. Puțină lume știe, însă, că autorul ei este un doctor care a nenorocit mulți oameni.

Teoria Genului afirmă că un copil nu se naște băiețel sau fetiță, că sexul biologic al nou-născutului nu are nici o importanță. Copilul va avea Genul (nu sexul!) pe care i-l va da felul în care este crescut de familie, mediul școlar, cariera. Genul (spre deosebire de sex) ești liber să ți-l alegi și, de ce nu, să ți-l schimbi, în funcție de etapa din viață și experiențele prin care treci. Povestea lui Bruce (Brenda) David, băiatul transformat cu forța în fată, este o mărturie despre grozăviile pe care Teo ria Genului le poate naște și despre nebunia doctorului care a creat-o.

La opt luni, Bruce Reimer, un drăgălaș bebeluș canadian a ajuns cobai într- un experiment celebru asupra identității sexuale, care se va dovedi un eșec total și se va transforma într-o dramă cumplită. În 1965, familia Reimer își aduce gemenii, Bruce și Brian, la spital pentru circumcizie, deoarece suferă de fimoză. Dar, din cauza unei erori medicale, Bruce își pierde penisul.

Urmașul lui Mengele

Nici un medic nu este în stare să le ofere părinților disperați o soluție. Până într- o zi, când văd la televizor un interviu cu doctorul John Money, o autoritate în materie de sexologie la spitalul Johns Hopkins din Baltimore. Teoria lui Money este că identitatea sexuală a nounăscutului nu este dată de sexul cu care a venit pe lume, de cromozomi sau hormoni, ci de felul cum este crescut de părinți, de mediul social în care trăiește, de modelele pe care le întâlnește. Dr. Money îi convinge pe părinții lui Bruce să-și transforme băiețelul mutilat în fetiță. Castrarea și reconstrucția genitală trebuie făcute înainte de vârsta de doi ani și jumătate, le explică doctorul. Din acel moment, Bruce devine Brenda, poartă rochițe și i se fac injecții cu estrogen. Ani de zile, doctorul Money, un personaj plin de sine și agresiv în suficiența lui, va da exemplu acest caz în numeroasele sale conferințe și lucrări. El afirmă că fostul băiat a devenit o fată perfect echilibrată, care se simte bine în pielea ei, justificându-și astfel teoria medicală. Povestea lui Bruce / Brenda devine un caz-școală, citat în toate manualele medicale și exercită o influență enormă asupra a numeroși sexologi. Iar Dr. Money devine unul dintre idolii mișcării feministe, care neagă diferențele dintre sexe.

Realitatea este însă mult mai crudă. Metamarfoza magică nu s-a produs. Încă de mică, Brenda manifestă tulburări. Este agresivă, nu se simte bine în pielea ei, nu are prieteni, nu vrea să se joace cu păpuși și le spune tuturor că este băiat. Vizitele la Dr. Money sunt un coșmar. Acesta le arată gemenilor fotografii pornografice, îi pune să mimeze actul sexual, îi hărțuiește cu întrebări…

Pe măsură ce crește, Brenda este din ce în ce mai nefericită, singuratică, violentă și cu puseuri suicidare. Trupul său devine din ce în ce mai masculin, la fel vocea. Mama o forțează să poarte rochii și devine obiectul batjocurii colegilor.

Crizele continue ale Brendei au un impact devastator asupra familiei. Tatăl începe să bea, mama depresivă are o tentativă de sinucidere, iar fratele geamăn suferă și el cumplit.

Brenda devine David: „Era ca o spălare a creierului”

Când Brenda împlinește 14 ani, un psihiatru îi sfătuiește pe părinți să-i spună adevărul. Imediat, Brenda cere să redevină băiat și suferă o serie de operații dureroase care îi recreează un penis și îi permit să aibă relații sexuale. David, cum alege să se numească, găsește de lucru într-un abator, se căsătorește și crește copiii soției dintr-o căsătorie anterioară, pentru că el nu poate procrea. Dar, psihic, rămâne marcat.

„Era ca o spălare a creierului. Aș da oricât să pot merge la un hipnotizator care să mă adoarmă și să mă facă să uit trecutul a cărui amintire mă torturează. Ce mi-au făcut la nivel fizic nu este nici pe departe atât de teribil cum este ce mi-au făcut la nivel psihic”, spunea el.

În 1997, David acceptă pentru prima oară să povestească oroarea de a trăi într- un corp care nu era al său, unui jurnalist, John Colapinto, care ulterior va scrie și o carte: Bruce, Brenda și David, povestea băiatului care a fost transformat în fată. Articolul lui Colapinto naște o vâlvă extraordinară, cu atât mai mult cu cât, în același timp, Dr. Milton Diamond publică și el un studiu care desființează categoric teoria doctorului Money. În ciuda tuturor evidențelor, John Money refuză cu aroganță săși recunoască eșecul.

Dar, oricum, pentru gemeni este prea târziu. Brian, la rândul lui, a suferit o serie de tulburări grave. Cauzate mai ales de faptul că era neglijat, în timp ce interesul întregii familii mergea către Brenda. Brian va muri de o supradoză în 2002. Încă o lovitură pentru David, a cărui căsnicie șchioapătă și care are probleme financiare. Se va sinucide la, rândul lui, în 2004.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.