Baconschi îi răspunde lui Năstase pe tema votului prin corespondenţă: un atac politic sub acoperire juridică

Baconschi îi răspunde lui Năstase pe tema votului prin corespondenţă: un atac politic sub acoperire juridică

Ministrul de externe Teodor Baconschi a răspuns, azi, într-o conferinţă de presă, comentariilor făcute de liderul PSD Adrian Năstase, pe blogul său, în legătură cu un raport al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) despre proiectul privind votul prin corespondenţă.

Baconschi i-a mulţumit lui Năstase pentru că i-a semnalat apariţia raportului, dar i-a răspuns că, de fapt, polemica pe această temă, iniţiată de liderul social-democrat este artificială, este "un atac politic sub acoperire juridică". PSD pare să se teamă de votul românilor din străinătate, spune Baconschi, precizând că , de fapt, Comisia încurajează introducerea votului prin corespondenţă. Fostul premier a susținut pe blogul său că, potrivit raportului Comisiei Europene, din cele 57 de ţări examinate, numai nouă prevăd votul exclusiv prin corespondenţă - Austria, Germania, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxembourg, Mexic, Slovacia şi Spania.

"'Deşi consideră că trebuie o abordare pozitivă în legătură cu votul în străinătate, Comisia de la Veneţia nu consideră că, la acest moment, principiile ansamblului electoral european ar necesita introducerea unui asemenea drept, ca element în sistemul drepturilor fundamentale", a arătat Năstase. Proiectul promovat de MAE este "perfect conform" cu prevederile raportului Comisiei de la Veneţia, fiind considerat chiar un exemplu pozitiv în acets domeniu. Votul în fara graniţelor garantează egalitatea cetăţenilor din afara ţării cu cei din interiorul frontierelor. "Îmi recunosc propriile gânduri şi opţiuni în concluziile raportului", a mai spus Baconschi. Ministrul de externe a precizat că a prezentat acest proiect de lege într-o şedinţă de guvern, în primă lectură, şi urmează ca acest să fi negociat cu partenerii de coaliţie. Până acum n-au avut loc discuţii concrete, cu textul în faţă, de aceea unii membri ai coaliţiei şi-au exprimat  rezerve. Baconschi s-a declarat convins că se va găsi o formulă acceptabilă pentru toată lumea şi a propus ca negocierile să aibă loc în ultima săptămână din luna august. Comasarea proiectelor Teodor Baconschi a recunoscut că mai există un proiect de lege pe această temă, depus la Parlament de colegii săi Raluca Turcan şi William Brânză, dar urmează ca acesta să fie retras, prin metode tehnice ce urmează a fi discutate cu juriştii, şi să fie comasat cu cel înaintat de MAE. "Pentru că este important să existe un singur proiect, nu două proiecte concurente", a explicat oficialul MAE. Întrebat dacă guvenrul şi-ar putea asuma răspunderea pe acest proiect de lege, ministrul a răspuns că şi-ar dori ca el să fie dezbătut în comisii şi apoi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor.  Baconschi a mai spus că legea votului prin corespondeţă este o obligaţie a autorităţilor române, care au ca obiectiv creşterea participării participării românilor la alegerile generale. "Să dăm o voce românilor din disapora, care au controbuit la creşetera ecopnomică a României şi o vor face în continuare", a conchis Baconschi. CITIȚI ȘI:

  • Baconschi, sprijinit de PDL pentru votul prin corespondenţă
  • Votul prin corespondenţă, în discuţia guvernului

Ne puteți urmări și pe Google News