Bacău, oraş al şantierelor şi al câinilor fără stăpân

Bacău, oraş al şantierelor şi al câinilor fără stăpân

Aglomerație și multe proiecte începute, dar neterminate. În acest fel este descris de localnici cel de-al doilea oraş care participă în campania evz.ro, „Oraşul de vis“. Atunci când vine vorba despre avantajele de a trăi în Bacău, locuitorii amintesc serviciile oferite la Unitatea de Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului Județean Bacău, și oferta diversificată de magazine din oraș. O scurtă plimbare pe străzile înghesuite, unde se îngrămădesc sute de mașini, este de ajuns însă pentru a sublinia deficienţele de infrastructură.

Investiţii în ritm redus

Şantierele lăsate în paragină arată că Bacăul este pe cale să rămână cunoscut drept orașul obiectivelor începute și neterminate. În privința șoselei de centură, lucrurile stau și mai rău, aceasta existând doar pe hârtie.

O variantă de fluidizare a traficului va fi pasajul rutier subteran OituzȘtefan Gușe. Lucrările au ajuns în zona centrală, şi tot traficul este dat peste cap, drumul cu maşina fiind un adevărat calvar.

„Dacă tot nu se mișcă nimic la șoseaua de centură, măcar acest pasaj să se finalizeze până la urmă. E o aglomerație prea mare în oraș și e nevoie ca administrația să facă ceva pentru a rezolva problema traficului”, consideră băcăuanul Ioan Neculae.

O altă problemă este cea a gunoiului, iar oamenii se plâng că a crescut numărul câinilor vagabonzi. „E o mizerie de nedescris. Lumea aruncă aiurea gunoiul, iar cei de la salubrizare nu fac față. Din acest motiv a crescut și numărul câinilor vagabonzi”, mărturisește Toader Munteanu, un alt locuitor al orașului.                Secție de urgențe, de lux

Un lucru de care locuitorii Bacăului sunt mândri este Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean. „Extinderea secției a început în toamna anului 2007. Construcția a costat 1,3 milioane de lei, iar dotarea cu aparatură - circa 140.000 de euro”, explică managerul Dan Stoica.

În cadrul aceluiași spital se află secția specială pentru bolnavii incurabil, a doua din ţară. „Serviciile paliative presupun asistarea totală a pacienților în fază terminală, asistență medicală, psihologică și spirituală. Unitatea este a doua de stat deschisă în țară”, spune medicul Adina Lupu, șefa secției.              

„E o aglomerație prea mare în oraş și e nevoie ca administrația să facă ceva pentru a rezolva problema traficului.“, IOAN NECULAE, localnic            

„ORAŞUL DE VIS”

Critica dură a locuitorilor

În topul voturilor de popularitate, primite de la public pe site-ul www.evz.ro, acest oraş din Moldova se află în ultima parte a clasamentului, cu numai 310 de voturi (la închiderea ediţiei).

În comparaţie, Cluj-Napoca se află pe primul loc, cu 892 de voturi, iar Arad, cel dintâi oraş din competiţie prezentat săptămâna trecută, are 589 de voturi de popularitate.

Nici notele acordate de cititori nu reflectă o imagine mai bună. Pentru infrastructură, rezultatul parţial indică nota 5,38, pentru siguranţă - 5,49, pentru sănătate - 5,09, la mediu - 5,23, iar pentru dezvoltarea economică 5,34. Cele mai mari note s-au dus la cultură şi educaţie (5,51), în timp ce notele mici s-au îndreptat spre administraţie (5,07).

Campania „Oraşul de vis” oferă fiecărui municipiu din competiţie o săptămână de prezentare. Este important de ştiut că publicul e cel care va determina ierarhia finală, în urma căreia vom afla care este cel mai bun oraş din România pentru a locui.

Citeşte mâine, pe www.evz.ro, interviul cu primarul Romeo Stavarache. Acesta va răspunde întrebărilor legate de infrastructură şi problemele majore ale Bacăului.

Ne puteți urmări și pe Google News