Evenimentul Zilei > Politica > Avocatul Poporului merge cu OUG 23 la Curtea Constituțională
Avocatul Poporului merge cu OUG 23 la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului merge cu OUG 23 la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului a atacat, miercuri, la Curtea Constituțională, ordonanța de urgență (OUG) 23/2020 privind achizițiile publice. Unul din motive  e acela că Guvernul a reglementat aspecte ce țin de răspunderea disciplinară a magistraților care soluționează litigii în domeniul achizițiilor publice, fără a avea avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare a fost invocată o excepție de neconstituționalitate.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

Avocatul Poporului observă că prin articolul sus-menționat, ”în OUG nr. 23/2020 se instituie o nouă abatere disciplinară, doar pentru judecătorii ce alcătuiesc completurile specializate în achiziţii publice, instituindu-se astfel o discriminare în cadrul aceleiași categorii profesionale, prin raportare la ceilalți judecători”.

Asttfel, ”instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecătorii completurilor specializate în achiziții publice nu are o justificare obiectivă”, mai transmite instituția. În plus, Avocatul Poporului consideră că nu există nicio justificare obiectivă rezonabilă pentru care o abatere disciplinară a judecătorilor să fie reglementată în cuprinsul altei legi decât cea privind statutul judecătorilor.

”Statutul judecătorilor și procurorilor rezultă din legislaţia specială, edictată în concretizarea normelor constituţionale care acordă magistraţilor o poziţie deosebită în ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizată prin garanţii conferite în vederea asigurării independenţei şi imparţialităţii acestora, necesară înfăptuirii justiţiei, ca activitate fundamentală într-un stat de drept”, se mai arată în comunicatul citat.

Mai mult, în cadrul  procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020 s-a omis solicitarea avizului CSM, așa cum prevede Constituția.