Evenimentul Zilei > Justitie > Avocații Sorinei Pintea acuză: „Se încalcă prezumția de nevinovăție!”
Avocații Sorinei Pintea acuză: „Se încalcă prezumția de nevinovăție!”

Avocații Sorinei Pintea acuză: „Se încalcă prezumția de nevinovăție!”

Avocaţii Sorinei Pintea au reclamat faptul că fostului ministru i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situaţia în care se află, adusă în cătuşe la medic şi împinsă de un agent din escortă. Prin urmare au depus o sesizare către Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 din Bucureşti.

Prezentarea în cătuşe a unei persoane încalcă prezumpţia de nevinovăţie a suspectului, a spus un avocat specializat în drept penal.

Potrivit avocaţilor fostului ministru al Sănătăţii, Sorinei Pintea i-au fost încălcate drepturile pacientului, fiind încălcate, totodată, prevederile europene.

De asemenea, aceștia cer să le fie comunicat ,,de urgenţă” cine sunt cei ce au efectuat transportul la clinica medicală şi ce funcţii au, dar şi cine a dispus comunicarea către mass-media.

În cadrul unui eveniment organizat în decembrie 2019, avocata Nadia Cantemir-Stoica a explicat că prezentarea suspectului sau inculpatului în cătuşe încalcă prezumţia de nevinovăţie a acestuia, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului.

Astfel, autorităţile competente trebuie să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele, măsura fiind stabilită printr-o directivă europeană ce ar fi trebuit implementată şi în ţara noastră.

Potrivit specialiştilor, nu trebuie să se recurgă la această metodă decât atunci când e necesar, prezentarea în cătuşe a unei persoane încâlcând prezumţia de nevinovăţie – detalii suplimentare, aici, titrează monitoruljustiției.ro.