Locul în care vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate de SUA în Ucraina. Anunt important de la Casa Albă

Locul în care vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate de SUA în Ucraina. Anunt important de la Casa Albă Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe avioane de luptă F-16, pregătite să ajungă în Ucraina. Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a anunțat că avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va primi de la Statele Unite sunt planificate să fie desfășurate pe teritoriul ucrainean.

Mai multe avioane de luptă F-16 în Ucraina

„Iar acordul bilateral de securitate semnat de președintele Biden și președintele Zelenski a confirmat această declarație: vrem să ajutăm Ucraina să obțină această capacitate. Trebuie să fie o capabilitate cu baza în Ucraina”, a declarat Sullivan pentru PBS.

Avioane F-16

Avioane F-16. Sursa foto: Dreamstime.com

Armata ucraineană poate folosi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv cele furnizate de Statele Unite, pentru a distruge avioanele armatei ruse. „Chiar dacă aceste avioane rusești se află în spațiul aerian rusesc, dacă vor trage pe teritoriul Ucrainei”, a adăugat el.

Rusia ar putea vâna aceste avioane

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că forțele de ocupație rusești vor încerca să „vâneze” avioanele de luptă transferate în Ucraina, dar că armata ucraineană va fi foarte atentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Danemarca a anunțat, marți, 18 iunie, al 19-lea pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare a Ucrainei, echipamente pentru avioanele de luptă F-16 și donații din stocurile militare daneze. Primele F-16 daneze sunt programate să sosească în Ucraina în această vară. Kievul se așteaptă să primească aeronava și din Țările de Jos, Belgia și Norvegia.

Avioane F-16

Sursa foto: Dreamstime.com

Danemarca, sprijin financiar pentru Ucraina

„Europa se află într-un moment fatidic. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de peste doi ani, iar situația de pe câmpul de luptă este îngrozitoare”, a declarat ministrul danez de externe Lars Loekke Rasmussen.„Investiția în industria de apărare ucraineană este o modalitate eficientă și durabilă de a sprijini capacitatea de luptă a Ucrainei, atât aici, cât și acum și pe termen lung”. Danemarca a alocat deja 64,8 miliarde de coroane daneze (peste 9 miliarde de dolari) în ajutor militar în cadrul fondului său pentru Ucraina pentru perioada 2023-2028, potrivit Ziare.