"Există în continuare o ameninţare pentru că grupările militare (separatiste) şi trupele ruse continuă să-şi consolideze forţele, aducând echipament suplimentar şi muniţie, şi bineînţeles că planurile lor nu sunt paşnice. Nu trebuie să fim naivi şi să credem că Putin a renunţat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a destabiliza situaţia în Ucraina. El doar îşi schimbă tactica şi strategiile, dar scopul său rămâne acelaşi: să cucerească Ucraina", a avertizat ministrul Stepan Poltorak, citat de Reuters.

Oficialul ucrainean a mai preizat că, din luna februarie, când a fost semnat acordul cu separatiştii din Donbass, aceștia au lansat 5.000 de bombardamente asupra unor obiective ale forţelor ucrainene. De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei, Andrei Lisenko, a declarat ieri că un soldat ucrainean a fost ucis joi în atacurile separatiştilor, a căror intensitate creşte.

În acest context, ministrul Apărării din Ucraina intenționează să profite de vizita omologului său canadian pentru a solicita un ajutor militar mult mai consistent din partea NATO.

Canada, ca şi alte state NATO, a oferit fostei republici sovietice doar ajutor neletal, instructori militari canadieni urmând să vină în Ucraina în această vară pentru a-i antrena pe noii membri ai armatei ucrainene.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a negat, vehement și permanent, toate acuzațiile aduse de partea ucraineană și Occident cu privire la implicarea Rusiei în furnizarea de trupe și armament pentru separatiştii din estul Ucrainei.