Evenimentul Zilei > International > AVERTISMENT DUR. Ministru ucrainean, către Occident: Nu trebuie să fim NAIVI. Scopul lui PUTIN rămâne același, să CUCEREASCĂ Ucraina
AVERTISMENT DUR. Ministru ucrainean, către Occident: Nu trebuie să fim NAIVI. Scopul lui PUTIN rămâne același, să CUCEREASCĂ Ucraina

AVERTISMENT DUR. Ministru ucrainean, către Occident: Nu trebuie să fim NAIVI. Scopul lui PUTIN rămâne același, să CUCEREASCĂ Ucraina

Stepan Poltorak, ministrul ucrainean al Apărării, a avertizat Occidentul să nu lase garda în ceea ce privește Ucraina, subliniind faptul că o consolidare a forțelor ruse care le oferă sprijin separatiștilor din regiunile Donețk și Lughansk reprezintă un semn clar că președintele Rusiei vrea să preia controlul asupra Ucrainei. Declarațiile oficialului ucrainean vin în contextul vizitei ministrului canadian al Apărării, Jason Kenney, și a rapoartelor din estul separatist, potrivit cărora rebelii pro-ruși și-au intensificat atacurile, în ciuda armistițiului semnat la Minsk acum câteva luni.

"Există în continuare o ameninţare pentru că grupările militare (separatiste) şi trupele ruse continuă să-şi consolideze forţele, aducând echipament suplimentar şi muniţie, şi bineînţeles că planurile lor nu sunt paşnice. Nu trebuie să fim naivi şi să credem că Putin a renunţat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a destabiliza situaţia în Ucraina. El doar îşi schimbă tactica şi strategiile, dar scopul său rămâne acelaşi: să cucerească Ucraina", a avertizat ministrul Stepan Poltorak, citat de Reuters.

Oficialul ucrainean a mai preizat că, din luna februarie, când a fost semnat acordul cu separatiştii din Donbass, aceștia au lansat 5.000 de bombardamente asupra unor obiective ale forţelor ucrainene. De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei, Andrei Lisenko, a declarat ieri că un soldat ucrainean a fost ucis joi în atacurile separatiştilor, a căror intensitate creşte.

În acest context, ministrul Apărării din Ucraina intenționează să profite de vizita omologului său canadian pentru a solicita un ajutor militar mult mai consistent din partea NATO.

Canada, ca şi alte state NATO, a oferit fostei republici sovietice doar ajutor neletal, instructori militari canadieni urmând să vină în Ucraina în această vară pentru a-i antrena pe noii membri ai armatei ucrainene.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a negat, vehement și permanent, toate acuzațiile aduse de partea ucraineană și Occident cu privire la implicarea Rusiei în furnizarea de trupe și armament pentru separatiştii din estul Ucrainei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: