Cum își fac rău maghiarii singuri când răcnesc după autonomie

Cum își fac rău maghiarii singuri când răcnesc după autonomie

”Autonomia” este un combustibil electoral extrem de eficient pentru politicienii maghiari, din Ungaria și România, care adună voturi din Harghita și Covasna. Cei care gustă cest discurs susțin nite politicieni care, în realitate, le fac foarte mult rău. Iată de ce.

E un instrument la fel de util ca sticla cu ulei și punga cu zahăr, plasate electoral de politicienii români în comunitățile sărace, dar ceva mai periculos pentru că are potențialul de a agita inutil spiritele naționaliste mai încinse, alimentând extremismul românesc și unguresc.

  • Citiţi mai mult: Cel mai rău lucru pe care îl pot face românii de 15 martie, Ziua Internațională a Maghiarilor

S-a văzut acest potențial periculos la începutul acestei săptămâni, în Tărgu Mureș, unde extremiștii de la Jobbik au forțat nota cu forțele de ordine. Unii ar fi vrut să vadă o reacție agresivă a Jandarmeriei Române și a Poliției Locale și au criticat intervenția prudentă ca fiind o dovadă de slăbiciune a statului român care se lasă prea des călcat în picioare de extremiști. Critica e parțial corectă.

Adevărul este că extremiștii maghiari forțează nota constant într-un mod care depășește limitele bunului-simț de foarte multe ori. Însă, această atitudine nu se tratează cu bastoane în cap, bocanci în gură sau gaze lacrimogene. Se tratează cu o legislație fermă și eficientă, concepută pentru oricine forțează nota la o manifestație publică: extremiști maghiari, extremiști români, antisemiți, suporteri violenți sau sindicaliști agresivi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Violența în public, șovinismul, incitarea la discriminare sau batjocorirea unor simboluri și valori naționale sunt acte inacceptabile pentru o societate civilizată. Legislația în baza căreia se autorizează manifestații și se păstrează ordinea la ele este din anii `90. Extremiștii maghiari care au forțat nota la Târgu Mureș, la începutul săptămânii, au profitat de această întârziere legislativă.

  • EXCLUSIV. Ținutul Secuiesc, așa cum nu îl vezi niciodată la TV. Ce fac ungurii în Mureș și Harghita FOTOREPORTAJ

Aici trebuie acționat, legea trebuie actualizată. România are nevoie de o legislație clară care să sancționeze ferm pe oricine pune în pericol liniștea comunităților în care trăiesc mai multe etnii, incită la discriminare sau calcă în picioare simboluri și principii fundamentale ale statului român.

De remarcat este că maghiarii și românii din orașele unde s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu au reacționat la provocările extremiștilor de la Jobbik. Nu știm cum se agitau spiritele dacă forțele de ordine din Tărgu Mureș acționau agresiv împotriva naziștilor de la Jobbik.

Cert e că incidentul provocat de aceștia nu a avut niciun efect. Mai mult chiar, după toate discuțiile publice pe această temă, sâmbătă, maghiarii au decis să defileze de ziua lor și cu tricolorul românesc. Nu s-au produs incidentele de care se temeau cei care au privit atent acțiunea Jobbik de la începutul săptămânii și acesta este un lucru foarte bun. Dovedește că românii și maghiarii din secuime au evoluat foarte mult din 1990 când provocări similare au produs efecte extrem de grave.

  • Citiți mai mult: EDITORIALUL EVZ. Intrebări pentru extremiştii care fac profit politic pe nervii unei ţări întregi

Discursurile unor politicieni maghiari au conținut însă tâmpenii care trebuie explicate limpede românilor și maghiarilor moderați are își doresc să construiască împreună un viitor mai bun, într-o țară mai civilizată și să evite toate greșelile trecutului comun. Folosirea autonomiei pentru a zgândări sufletele celor mai creduli este o greșeală gravă pe care o comit intenționat politicienii maghiari din România și Ungaria în goana după voturi și pentru a-și acoperi incompetența crasă.

Luați exemplul unui primar incapabil să atragă investitori, să găsească fonduri europene pentru dezvoltare, care își administrează orașul prost. Cel mai comod e să hrănească electoratul cu povestea autonomiei și să se scuze cu faptul că statul român e vinovat pentru tot ce se petrece rău în comunitatea lor. O șmecherie ieftină, dar periculoasă. Un deputat al minorităților interesat numai de afacerile personale, va folosi și el eficient aceeași șmecherie.

  • Citiţi mai mult: Ce merită extremiştii care ne injectează ură în viață

Dacă privim la drepturile acordate minorităților în ultimii ani, vom constata că politicienii maghiari care flutură autonomia își prostesc propriul public promițând ceva de oamenii au deja. Tocmai pentru asta nu auzim niciun astfel de politician explicând punctual ce conține concret povestea cu ”autonomia maghiarilor”.

Și la manifestările din 15 martie 2014 au rostogolit toți formule neclare și foarte interpretabile.

  • Citiţi mai mult: VIDEO. Extremiștii de la Jobbik, cercetați pentru FINANȚĂRI din Rusia și Iran. NEONAZISTUL Vona Gabor a fost printre cei care au făcut SCANDAL la Târgu Mureş

Haideți să înșirăm situația reală, stipulată în legi, existentă acum în toate localitățile unde minoritățile naționale sunt consistente.

1.    Educația în limba maternă. Există școli cu predare în limba maternă. Școală generală și liceul se fac în limba maternă și asta înainte să se inventeze UDMR, Jobbik sau alte partide. Se face în toate limbile minorităților. Așadar, discuția pe tema asta e inutilă.

2.    Autonomia administrativă. În toate comunitățile unde maghiarii au majoritate în consiliile locale și acolo unde controlează consiliile județene pot să decidă ce doresc comunitățile lor. Nu are cum să vină nimeni de la București să le spună ce să facă și este normal să fie așa, cât timp respectă legislația statului român. Dacă au probleme cu vreo lege, nu folosește nimănui să ceară ”autonomie”, în modul general, pe la mitinguri. Pot să propună schimbări ale legilor în Parlamentul României. Dacă respectă Constituția României și au majoritate, vor putea să actualizeze legislația care îi împiedică să-și administreze eficient comunitățile. În oglindă, statul român are datoria să-și actualizeze constant legislația pentru a se asigura că administrațiile locale nu discriminează grupurile care sunt în minoritate în comunitatea respectivă.

3.    Identitate culturală. ”Vrem să ne păstrăm identitatea culturală și să ne putem purta simbolurile”, declara un maghiar unui reporter TV, amândoi fiind în mijlocul defilării de 15 martie prin care maghiarii își etalau în stradă cu multă mândrie tradițiile, identitatea istorică, simbolurile. Dintre toate tâmpeniile pe care le flutură politicienii extremiști maghiari, povestea cu ”identitatea culturală” este cea mai stupidă. Maghiarii, nemții, rromii și orice altă minoritate are orice posibilitate în România să-și afirme identitatea cum dorește.

4.    Folosirea limbii materne în instituții. În toate comunitățile unde sunt angajați funcționari de etnie maghiară se folosește fără opreliști limba maternă, la fel cum se vorbește sârbește în orice primărie din satele sârbești de lângă Dunăre sau nemțește în puținele comune unde sașii sau șvabii au mai rămas în grupuri majoritare. Și aceasta este o temă falsă de discuție. În documente oficiale trebuie folosită limba statului român. Când vine în instituție un cetățean român, trebuie să vorbești cu el în limba oficială. Este de bun simț că, dacă nu cunoști limba oficială sau ai probleme la mansardă care te determină să nu vrei să folosești limba statului al cărui cetățean ești, nu te angajezi în instituții de stat. Poți să lucrezi la un patron maghiar, căruia să-i faci rapoarte în maghiară toată ziua și unde vei avea numai colegi maghiari cu care să discuți.

Adevărul pe care îl poate vedea orice maghiar din Harghita sau Covasna, în localitatea în care trăiește, este că ”autonomia” cu care îl vrăjesc politicienii unguri există din plin. Așadar, despre ce vorbim?

Singurul lucru pe care maghiarii nu pot să-l facă în România este să pună gard în jurul Ținutului Secuiesc și să se declare stat în stat.

Nici nu vor putea să facă asta, chiar dacă și-ar pierde uzul rațiunii politicienii din București și ar accepta așa ceva. Europa nu e un concept cu enclave în care grupuri etnice se separă fizic de restul lumii. Să mă scuze maghiarii, le respect istoria și identitatea, dar e stupid să visezi, în Uniunea Europeană a anului 2014 la întoarceri în timp de sute de ani. Este și foarte toxic.

Politicienii care prostesc lumea cu așa ceva sunt pur și simplu iresponsabili pentru că produc un orizont de așteptare irealizabil și generează multe sentimente negative în rândul celor care încă nu pricep că e imposibil să întorci cursul ireversibil al istoriei.

Dincolo de aspecte generale, maghiarii care încă se lasă atrași în de povestea cu autonomia trebuie să deschidă ochii pentru a vedea efectele pe care le produc asupra lor politicienii cu discurs extremist.

1.    Micile reglaje care mai trebuie făcute legislației naționale, pentru a ajuta dezvoltarea și o mai bună conviețuire în comunitățile multi-etnice, se fac foarte greu și cu mult scandal. Atitudinea extremistă a politicienilor maghiari generează suspiciuni în publicul românesc și acesta pune presiune pe politicienii din marile partide să fie inflexibili.

2.    Permit primarilor, consilierilor județeni, deputatilor corupți sau incompetenți să se pitească după povestea cu autonomia pentru a putea să-și vadă liniștiți de afacerile care afectează resursele comunităților lor și frânează dezvoltarea locală. 3.    Fac investitorii să fie foarte reticenți în a deschide investiții mari în zonele lor. Asta înseamnă șomaj și localități fără capacitate de a se moderniza. Își imaginează cineva că o multinațională vine să investească milioane de euro într-o comunitate unde tot felul de politicieni țin discursuri extremiste înflăcărate care îți dau impresia că dintr-o clipă în alta se va petrece cine știe ce nebunie?

Așadar, maghiarii care stau să asculte prostiile politicienilor legate de autonomie ar trebui să se uite în jur pentru a constata singuri că au aproape toate lucrurile despre care le țin discursuri frumoase reprezentanții lor. Apoi ar trebui să-i întrebe pe cei care fac gargară electorală: Ok, tragem gard în jurul Ținutului Secuiesc, dar asta cum ne schimbă viața în bine? Cum ne generează asta mai mulți bani pentru drumuri, școli, spitale, ordine publică? Dacă maghiarii din Harghita și Covasna ar înțelege cât rău le fac, de fapt, politicienii care îi prostesc cu gogorițe, viitorul comunităților lor s-ar putea schimba în bine mult mai ușor.

Citiţi mai mult:
  • Gică Popescu, un camuflaj excelent pentru mafioții din politică
  • Capcanele ascunse ale intrării UDMR la guvernare
  • Liberalii dau astăzi testul măcelăriei lui Ponta
  • Învăţătoarea şpăgară, faţa hidoasă a unei mentalităţi josnice care nu trebuie tolerată
  • Un grup infracţional organizat politic preia controlul total în România
  • Rânjetul lui Ion Iliescu şi argumentele toante ale autorilor hipsteriei de la Pungeşti
  • ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
  • România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
  • Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
  • Milițienii care te rup în bătaie și judecătorul șmecher
  • Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
  • Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
  • Un şantier nu vine niciodată singur
  • România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
  • România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
  • România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
  • România, așa cum nu o vezi la TV: Misterul telecabinei de aur de pe acoperișul României
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai! Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

  • Caracatița care înhață România
  • Republica Bananieră România
  • Paradoxul Felix: securiștii prosperă, victimele sunt condamnate

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!