Evenimentul Zilei > International > Țara care își SUSPENDĂ operațiunile din SIRIA, după escaladarea CONFLICTULUI
Țara care își SUSPENDĂ operațiunile din SIRIA, după escaladarea CONFLICTULUI

Țara care își SUSPENDĂ operațiunile din SIRIA, după escaladarea CONFLICTULUI

Australia a suspendat toate operațiunile aeriene deasupra Siriei după ce un avion sirian a fost doborât de forțele americane și a urmat un avertisment din partea Rusiei că avioane ale coaliției conduse de SUA sunt acum ținte ale forțelor sale, în anumite părți ale țării.

Un analist a descris situația din Siria ca pe „o escaladare dramatică” și un câmp de luptă unde coexistă forțe cu obiective diferite, ceea ce este imposibil de menținut.

Într-o declarație, Departamentul australian al Apărării – parte a coaliției internaționale care luptă contra ISIS – a anunțt: „Ca o măsură de precauție, Departamentul Apărării a oprit temporar operațiunile de luptă din Siria”, conform CNN.

Protecția forțelor este analizată regulat, ca răspuns la mai multe amenințări. Personalul Departamentului monitorizează cu atenție situația aeriană din Siria și decizia de a relau acele zboruri va fi luată în acest sens. Operațiunile din Irak însă vor continua ca parte a coaliției.

Vestea a venit după ce un avion al US Navy a doborât un avion sirian, duminică, pentru a apăra Forțele Democrate Siriene (FDS) susținute de SUA. Este vorba despre o grupare rebelă care luptă cu ISIS la periferia Raqqa, fieful ISIS din nord-estul Siriei.

Incidentul a fost primul de acest gen de când Statele Unite au început să războiul contra Statului Islamic în Siria, ceea ce a făcut ca Rusia să amenințe că va trage asupra avioanelor coaliției care ajung la vest de fluviul Eufrat.

Ministerul rus al Apărării a catalogat doborârea avionului de către SUA drept „o încălcare cinică a suveranității Republicii Arabe Siria” și o „agresiune militară”.