„Aurora” lui Cristi Puiu, în cărți pentru Cannes

„Aurora” lui Cristi Puiu, în cărți pentru Cannes

Publicația „Variety” menționează filmul românesc printre posibilele titluri din competiția de pe Croazetă. Selecția oficială va fi anunțată mâine.

„E un an foarte complicat”, a declarat pentru „Variety” Thierry Fremaux, directorul Festivalului de la Cannes (12-23 mai), referindu-se la indeciziile comitetului de selecţie privind anumite filme.

Pe ultima sută de metri - selecţia oficială va fi anunţată mâine - organizatorii se grăbesc să vizioneze ce a mai rămas din lotul de pelicule înscrise. Pe 12 mai, „Robin Hood” al lui Ridley Scott şi amfitrioana galei, Kristin Scott Thomas, vor deschide ediţia cu numărul 63.         La 5 ani după „Moartea domnului Lăzărescu”

Aproape o certitudine este însă, potrivit publicaţiei americane, revenirea lui Cristi Puiu pe Coasta de Azur cu „Aurora”. Acum cinci ani, regizorul obţinea, cu „Moartea domnului Lăzărescu”, premiul secţiunii Un Certain Regard.

Filmul în care cineastul apare în triplă ipostază - scenarist, regizor şi actor - e o „crime story”, al cărei protagonist e un bărbat divorţat, cu doi copii. „Screen Daily” menţionase, acum câteva săptămâni şi numele lui Marian Crişan. Laureatul Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Megatron” e în cărţi cu debutul său în lungmetraj, „Morgen”, povestea unor transfugi.

La Cannes s-au înscris, ca în fiecare an, toţi regizorii români care şi-au terminat recent filme, printre care şi Radu Muntean, deci ar putea apărea surprize. Juriul acestei ediţii va fi prezidat de Tim Burton.

Incertitudinile comitetului de selecţie nu se leagă de calitatea unor pelicule, ci de faptul că e posibil ca unele dintre ele să nu fie terminate la timp. E cazul lui „Tree of Life”, al lui Terrence Malick, cu două nume grele pe afiş - Brad Pitt şi Sean Penn. Cineastul n-a mai pus piciorul pe Croazetă din 1979, când a câştigat premiul pentru regie cu „Days of Heaven”. Dat fiind că reputaţia de regizor extrem de meticulos îl precedă, juriul aşteaptă să vadă dacă Malick va încheia sau nu montajul până pe 12 mai.        

„Socialism” à la Godard

Încă incertă este şi includerea lui Oliver Stone în selecţia oficială, cu partea a doua a celebrului „Wall Street: Money Never Sleeps”, în care Michael Douglas reia rolul lui Gordon Gekko, alături de Shia LaBeouf, Carey Mulligan şi Josh Brolin.

Nici „Socialism” al lui Jean- Luc Godard nu şi-a găsit încă locul, se pare. Cel mai probabil, se va afla pe lista filmelor din a doua secţiune ca importanţă a Cannes- ului, Un Certain Regard.

„Carlos Șacalul”, într-o producţie de patru ore

Un alt nume greu - şi nelipsit - pe afişul Cannes-ului e veteranul Woody Allen, care va aduce un pumn de staruri pe covorul roşu cu „You Will Meet a Tall Dark Stranger”. Mai exact, Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Josh Brolin şi Naomi Watts.

Meniul de pe Croazetă ar putea include şi două titluri asiatice: „ Outrage”, în regia japonezului Takeshi Kitano, un thriller despre Yakuza, şi „Poetry”, al sudcoreeanului Lee Chang-dong.

Aproape sigură e şi revenirea iranianului Abbas Kiarostami cu primul film regizat în afara ţării sale, „The Certified Copy”. Cap de afiş e Juliette Binoche.

În „lotul francez” de filme selectate se anunţă o istorie care va stârni interesul publicului român, în mod special - „Carlos Șacalul”, o producţie de circa patru ore despre teroristul care ar fi primit o misiune din partea lui Nicolae Ceauşescu, regizată de Olivier Assayas. Rolul lui Carlos Șacalul a fost preluat de Edgar Ramirez.        

SCURTMETRAJ

„Zece” pentru Short Film Corner

România va avea şi anul acesta o delegaţie numeroasă pe Coasta de Azur. Pe lângă standul ţării noastre, realizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, pe piaţa de filme de la Cannes vor fi puse în circulaţie mai multe producţii autohtone.

Producătorii şi distribuitorii străini vor putea viziona, în cadrul programului Short Film Corner, câteva scurtmetraje româneşti: „Zece”, prima încercare în regie a lui Dorian Boguţă, „Clopotul” de Sabin Dorohoi, „Ploaie în deşert”, în regia Ilincăi Neagu, şi „Trupul de coarde” de Dinu Mărgărit.

„Clopotul” prezintă peripeţiile unor tineri care se angajează să aducă un nou clopot pentru biserica din satul lor, iar filmul Ilincăi Neagu spune povestea lui Henry Baftimbede, un om de afaceri african care se mută la Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News