Aurelian Şoric le-a ţinut de cald interlopilor timp de patru ani
- Adam Popescu
- 26 noiembrie 2010, 12:21
Peste 2.200 de dosare penale, unele dintre ele vizând infracţiuni grave, au fost clasate cu "autor necunoscut" sau "dosite" prin sertarele poliţiştilor, în mandatul lui Aurelian Şoric.
Timp de patru ani, cât comisarul-şef Aurelian Şoric a condus Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ, legea a fost încălcată flagrant, iar răufăcătorii au dormit fără griji. Aceasta este principala concluzie a anchetei derulate de ofiţerii Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), în ultimele zece zile, în instituţia păstorită de comisarul Şoric.
Şefii Poliţiei Neamţ au ignorat clanurile interlope
În cifre, "bilanţul" mandatului lui Şoric arată astfel: zeci de dosare au fost soluţionate cu "neînceperea urmăririi penale" (NUP) fără ca poliţiştii să se obosească să facă cel puţin investigaţii prealabile, iar 84 de plângeri ce vizau infracţiuni grave, precum viol sau tâlhărie, dar şi furturi nici măcar nu au primit numere de înregistrare. Au fost însă clasate. În plus, în 2.195 de cauze cu autori neidentificaţi nu s-au derulat cercetări sub supravegherea procurorului.
"La fel de grav este şi faptul că şefii IPJ Neamţ au refuzat să sprijine Serviciul Teritorial Anticorupţie pentru înfiinţarea unui Telverde (linie telefonică gratuită, care funcţionează în mai toate judeţele ţării şi în Capitală - n.r.), la care cetăţenii puteau sesiza fapte de corupţie", au explicat oficialii Internelor. Mai mult, ofiţerii Corpului de Control au descoperit probleme la Serviciul Poliţiei Rutiere, dar şi nereguli în modul în care erau gestionate resursele umane. "Conducerea IPJ Neamţ a dat dovadă de interes scăzut în activitatea de destructurare a celor trei grupări din judeţ ("Mararu", "Mironescu" şi "Ţâţâ" - n.r.), iar inspectorul-şef nu şi-a făcut datoria ...", se arată în raportul făcut public, ieri, de chestorul Aurel Vlădulescu, şeful Corpului de Control al MAI.
Potrivit acestuia, de doi ani, subordonaţii lui Aurelian Şoric nu au făcut niciun fel de "muncă informativă" pentru identificarea grupărilor infracţionale din judeţul Neamţ şi "niciun fel de analiză a situaţiei din teren".
La acestea se adaugă şi faptul că la toate cele patru controale derulate în 2010 din ordinul inspectorului-şef Şoric, "planurile de control prezentate de subordonaţii acestuia au fost identice, notele de constatare nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor controlaţi, iar rapoartele finale s-au întocmit abia după 40-50 de zile, încălcându-se astfel regulamentele interne stabilite prin ordin de ministru".
La judecata Consiliului Superior de Disciplină
Totodată, 13 plângeri prin care au fost sesizate, de la începutul acestui an, infracţiuni comise de membrii clanurilor interlope (majoritatea, cazuri de distrugere şi şantaj) au fost şi ele clasate fără a fi înregistrate, fără a primi număr unic şi fără a fi sesizat Parchetul.
Pentru toate aceste "ilegalităţi", comisarul-şef Aurelian Şoric va fi judecat de Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române.
În plus, Şoric este acuzat şi că ar fi adus "grave prejudicii imaginii MAI, a Poliţiei Române şi a Ministerului Public", prin afirmaţiile publice făcute după răfuiala sângeroasă dintre interlopii din Piatra-Neamţ, când fostul secretar de stat, Dan Fătuloiu, i-a cerut demisia. Concret, atunci Şoric a declarat că "activitatea de cămătărie nu este infracţiune", lăsând să se înţeleagă faptul că poliţia ar încuraja cămătăria şi a subliniat apoi că "sunt procurori care dau bani cu camătă".
La toate acestea se adaugă şi faptul că fostul şef al IPJ Neamţ i-ar fi instigat pe şefii de post să protesteze şi să-l susţină pentru a nu fi destituit.
Considerată fără precedent, situaţia de la Neamţ l-a determinat pe ministrul internelor, Traian Igaş, să dispună controale amănunţite la toate inspectoratele judeţene de poliţie, care ar urma să fie finalizate până cel târziu în primul trimestru al anului viitor. "Voi analiza fiecare inspectorat în parte, iar atunci când vom avea câte un raport clar, îl vom discuta punctual. Evaluările vor fi făcute în perioada imediat următoare. Cei care au avut de plătit au plătit, vor urma şi alţii", a anunţat Igaş. (A contribuit Traian Deleanu)
CONSECINŢE
Aurelian Şoric riscă excluderea din poliţie
Alături de comisarul-şef Aurelian Şoric, în faţa Consiliului Superior de Disciplină vor ajunge şi nouă subalterni ai săi, care ocupau posturi de conducere în Poliţia Neamţ. "Ţinând cont de toate acuzaţiile care i se aduc, cel mai probabil Aurelian Şoric riscă excluderea din poliţie. Poate contesta însă în instanţă decizia Consiliului", au explicat surse din MAI.
Cât despre verdict: "Membrii Consiliului se pot pronunţa într-o oră-două sau în trei zile, în funcţie de motivele invocate, deoarece iau în calcul foarte responsabil date, dovezi sau declaraţiile unor martori".
ÎN FAŢA INSTANŢEI
Chelu: "Fătuloiu se tânguia ca o femeie să-i dau bani"
Raluca Stepanov
Omul de afaceri Cătălin Chelu a susţinut ieri, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că niciodată nu a întreprins vreun demers pentru a-i da mită fostului secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), chestorul Dan Valentin Fătuloiu. Instanţa a decis ieri ca omul de afaceri şi cei trei aproapiaţi ai săi, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, să rămână în arest, după judecarea recursului formulat de aceştia împotriva deciziei prin care au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
În ultimul cuvânt, Chelu a spus că s-a întâlnit de patru ori cu Fătuloiu, însă doar două dintre întâlniri au fost interceptate de Serviciul Român de Informaţii. Chelu a subliniat că niciodată "nu a întreprins vreun demers pentru a-i da mită lui Dan Fătuloiu".
De asemenea, omul de afaceri a susţinut că întâlnirea de pe 12 noiembrie cu fostul secretar de stat a fost intermediată de Ştefan Badea, iar Bunu şi Constantinescu nu au fost implicaţi. Chelu a povestit că, atunci când a intrat în biroul lui Fătuloiu, acesta l-ar fi întrebat "dacă i-a adus milionul de euro", iar el i-a replicat că fiul chestorului, Alexandru Fătuloiu, îi datorează lui un milion de euro. Omul de afaceri a susţinut că timp de aproximativ 20 de minute s-a certat cu Fătuloiu, care l-ar fi ameninţat cu dosarele în care era cercetat.
Cât priveşte cea de-a doua întâlnire, de pe 19 noiembrie, când s-a realizat şi flagrantul, Chelu a precizat că a mers în biroul lui Fătuloiu, care "se tânguia, ca o femeie, să-i dau bani". Acesta a susţinut că fostul secretar de stat i-a spus că doar dacă îi aduce banii personal poate avea încredere în el.
Cu privire la sacoşa în care procurorii DNA susţin că ar fi fost 50.000 de euro, prima tranşă din presupusa mită promisă, Chelu le-a spus judecătorilor că în respectiva pungă erau, de fapt, agende, pixuri şi alte materiale promoţionale. El le-a cerut magistraţilor să fie cercetat în libertate, pentru că trebuie să întreţină cinci copii minori, dar şi pentru că suferă de o boală incurabilă de inimă.