Evenimentul Zilei > Actualitate > Aurel Şaramet: „Prima casă” nu a ajutat construcţiile noi
Aurel Şaramet: „Prima casă” nu a ajutat construcţiile noi

Aurel Şaramet: „Prima casă” nu a ajutat construcţiile noi

Programul guvernamental "Prima casă" a avut efect social, dar nu şi unul de antrenare a sectorului construcţiilor, consideră Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Programul "Prima casă" a facilitat achiziţia de case vechi. 72% dintre locuinţele cumpărate prin acest program sunt construite înainte de anul 1990, arată datele prezentate de Aurel Şaramet, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Banca Naţională a României (BNR), Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Mai mult, un sfert dintre locuinţele achiziţionate prin programul guvernamental sunt construite după anul 2008.

Peste 30.000 case garantate

"Prima casă" nu a avut efectul de antrenare. S-au cumpărat aproximativ 72% din locuinţe vechi, construite înainte de 1990, iar 25-26% au fost cumpărări de locuinţe construite după 2008, deci aflate în stocul cuiva, aflate la dezvoltatorii imobiliari care erau blocaţi", a declarat Aurel Şaramet, citat de Agerpres.

El a afirmat că efectele de multiplicare au fost în alte zone de deblocare financiară, dar programul nu a avut efectul de antrenare pentru creşterea consumului pentru piaţa matrialelor de construcţie – cărămizi, gresie sau faianţă.

Prin cele două etape ale programului "Prima casă", care a demarat în vara anului trecut, românii au cumpărat 30.500 de locuinţe. Valoarea garanţiilor acordate de FNGCIMM se cifrează la 1,255 miliarde euro.

Citiţi şi:

Cinci credite neperformante în "Prima casă"

Cum va arăta "Prima casă 3"