Evenimentul Zilei > Justitie > Augustin Zegrean: „Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii”
Augustin Zegrean: „Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii”

Augustin Zegrean: „Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii”

După ce Curtea Constituţională a găsit 26 de articole prin care au fost încălcate limitele revizuirii Legii Fundamentale, unii politicieni au strecurat în spaţiul public falsa idee că decizia CCR ar fi consultativă.

Verdictul magistraţilor Curţii Constitu ţionale a României (CCR) developează lipsa de profesionalism cu care membrii Comisiei speciale au lucrat la proiectul de revizuire a Legii Fundamentale a ţării noastre. Magistraţii CCR au constatat că s-au încălcat limitele constituţionale ale revizuirii în 26 de cazuri, au propus eliminarea totală a 15 dintre modificări şi reformularea altor 38 de articole şi alineate din proiectul creat de Uniunea Social Liberală (USL).
Imediat după aflarea rezultatelor analizei făcute de Curtea Constituţională s-au şi găsit diverşi politicieni care au încercat să strecoare ideea că opinia CCR în acest caz nu ar fi obligatorie, ci consultativă.
"Evenimentul zilei" atrage atenţia asupra faptului că opinia CCR în materia revizuirii Constituţiei nu este una formulată în cazul unui aviz consultativ, ci este o decizie. Iar Deciziile CCR sunt general obligatorii. Acest lucru a fost subliniat şi de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care atrage atenţia că Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii. "Ce trebuie să facă acum Parlamentul? Să ţină seama de ce am scris noi acolo, în decizie. Este o decizie şi e obligatorie, ca orice decizie!, de la data publicării în Monitorul Oficial, aşa cum prevede Constituţia României", a declarat, pentru EVZ, Augustin Zegrean.
Profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir, a precizat la rându-i că senatorii şi deputaţii nu pot ignora decizia CCR. "Un lucru e clar, dacă Parlamentul nu va ţine seama de opinia Curţii, se va situa în afara Constituţiei", a declarat profesorul Stanomir, pentru EVZ.
Asumarea eşecului
"Punctul de vedere al CCR reprezintă confirmarea criticilor care au fost deja formulate la adresa acestui proiect. Calitatea foarte slabă a operei juridice şi politice ar trebui să conducă la asumarea răspunderii politice de către iniţiatorii acestui proiect, adică la asumarea eşecului acestei iniţiative de revizuire a Constituţiei", a mai spus Ioan Stanomir. Reamintim că EVZ a atras atenţia încă de la începuturile "dezbaterilor", făcute în lipsa profesioniştilor, că unele prevederi sunt neconstituţionale, iar altele chiar aberante.
Antonescu: CCR, rol imperativ
"În ciuda faptului că proiectul a fost atacat iresponsabil şi de preşedintele Băsescu, şi de opoziţia parlamentară, ca fiind un atentat la statul de drept, la democraţie, niciuna din numeroasele obiecţii formulate de CCR nu are în vedere aşa ceva. Niciun articol din cele revizuite(de CCR )nu privea nici statul de drept, nici democraţia, nici principiile fundamentale pe care România democratică e aşezată", a spus ieri Crin Antonescu. Liderul PNL a mai arătat că rolul CCR este acela "de a ne spune imperativ ce anume nu se poate modifica pentru că încalcă limitele revizuirii".
"Este o decizie, iar deciziile CCR sunt obligatorii de la data publicării lor în Monitorul Ofi cial, aşa cum prevede Constituţia României."
AUGUSTIN ZEGREAN, Preşedintele CCR

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: