Evenimentul Zilei > Justitie > Audieri, la Constanţa, în dosarul Mircea Băsescu. Martor-“Am fost de faţă când Marian Căpăţână i-a cerut un milion lui Florin Anghel”
Audieri, la Constanţa, în dosarul Mircea Băsescu. Martor-“Am fost de faţă când Marian Căpăţână i-a cerut un milion lui Florin Anghel”

Audieri, la Constanţa, în dosarul Mircea Băsescu. Martor-“Am fost de faţă când Marian Căpăţână i-a cerut un milion lui Florin Anghel”

Dosarul în care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitatea la trafic de influenţă, începe să se lămurească, potrivit avocatului Nelu Taşcă. Apărătorul lui Mircea Băsescu susţine că şoferul lui Marian Căpăţână, audiat astăzi, a confirmat că banii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au ajuns de fapt la Marian Căpăţână pentru a plăti prima tranşă la licitaţia de la Aversa.

Martorul audiat la Tribunalul Constanţa, Ion Preda, zis Gore, fostul şofer al lui Marian Căpăţână, a declarat că a fost de faţă când, într-un hotel din Bucureşti, şeful său i-a cerut lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, un million de euro pentru plata ultimei tranşe la Aversa. Nu ştie să fi obţinut acei bani. Şoferul Gore îşi aduce bine aminte întâlnirea pentru că fusese împuternicit de Căpăţână să participe la licitaţiile de la Aversa. Prima tranşă, de peste 3 milioane de lei fusese dată deja de Marian Căpăţână, prin ordin de plată întocmit pe numele firmei sale.

Ion Preda a mai recunoscut că întâlnirea din apartamentul din Constanţa când familia Anghel i-a dat 250.000 de euro lui Marian Căpăţână, număraţi de angajata unei bănci, a avut loc cu un an înaintea întâlnirii de la Bucureşti când Marian Căpăţână i-a cerut milionul lui Florin Anghel. „Deci a avut loc înainte de plata primei tranşe către Aversa”, a confirmat şoferul. El nu ştie de unde provenea suma de peste 3 milioane de lei a primei tranşe pentru Aversa. Şoferul spune că nu a asistat niciodată la o discuţie în contradictoriu între Marian Căpăţână şi Mircea Băsescu.

Martorul Gore a mai spus judecătorului că nu ştie unde au ajuns banii cu care a venit familia Anghel în apartamentul din Constanţa. El a precizat însă că, după 2-3 săptămâni, Marian Căpăţână i-ar fi spus, în maşină, că i-ar fi dat lui Mircea Băsescu „pentru o intervenţie legată de Sandu Anghel”, nefiind sigur dacă este adevărat. Depoziţia martorului adus de Marian Căpăţână, în apărarea sa, a părut să convină avocatului lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă. „Încep să se lămurească lucrurile, pentru faptul că acei bani au fost primiţi de către Marian Căpăţână, personal, şi faptul că acei bani au fost primiţi exact înainte de a se face prima plată pentru Aversa”. Nelu Taşcă a făcut referire şi la ultimele imagini apărute în spaţiul public spunând că „au fost trunchiate de către postul care le-a difuzat”.

Până la termenul viitor, din 30 octombrie, la cererea avocatei lui lui Marian Căpăţână, se va trimite adresă la DNA Craiova de solicitare a transcrierii unor înregistrări ale familiei Anghel, precum şi copii după imagini, depuse deja la Tribunalul Constanţa. Judecătorul a acceptat, la cererea lui Nelu Taşcă, să fie citat avocatul constănţean Sorin Calafus, care ar fi fost la curent cu modalitatea prin care Mircea Băsescu a încercat să ajute familia Anghel. Citat va fi, din nou, şi fostul şef al IPJ Constanţa, Dumitru Catană, pe care Mircea Băsescu l-a informat, din timp, asupra „hărţuilelor” la care este supus de familia lui Bercea Mondial. A treia persoană este angajata unei bănci, care a numărat  banii pe care Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână, în apartamentul lui din Constanţa.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi, anul trecut, în judecată, în stare de arest preventiv. Potrivit procurorilor DNA, Mircea Băsescu ar fi primit suma de 250.000 de euro de la familia Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrați  „în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertat” pentru Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Dacă iniţial, în instanţă, Marian Căpăţână  a negat orice implicare a lui Mircea Băsescu, ulterior şi-a schimbat declaraţiile spunând că el a fost un simplu „cărăuş”. Mircea Băsescu continuă să sublinieze că nu a primit „niciodată” bani de la familia Anghel, admiţând şi acum că a vrut să o ajute, cu un avocat, pentru că le botezase nepoata.