Au decuplat cu forţa antenele GSM de pe bloc

Au decuplat cu forţa antenele GSM de pe bloc

Mai multe familii care locuiesc în două blocuri din cartierul clujean Mănăştur, pe terasele cărora sunt montate antene GSM, susţin că în decursul timpului sănătatea lor a avut de suferit fără ca medicii să găsească o explicaţie raţională. Motiv pentru care au decis să demonteze singuri antenele montate pe acoperiş.

De mai bine de cinci ani, mai mulţi clujeni care locuiesc la etajele şapte, opt şi nouă din bloculul de pe strada Calea Mănăştur, nr. 70, au slăbit în greutate în mod inexplicabil. În plus, o parte dintre cei care locuiesc în acest bloc au fost operaţi de tumori pe creier sau au fost diagnosticaţi cu leucemie sau anemii severe. La ultimul etaj al blocului cu pricina locuieşte Valeria Oană, o femeie în vârstă de 67 de ani şi care abia cântăreşte 40 de kilograme. „În special în ultimii doi ani am slăbit foarte mult. Cred că din cauza antenei se întâmplă toate astea. În mod inexplicabil, slăbesc în continuare şi medicii nu ştiu ce boală am”, susţine femeia. În timpul discuţiei cu aceasta, în apartament intră şi fiica femeii, Rodica Simu, membru al orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca şi fiul acesteia, de 14 ani, care e atât de slab încât gândul te duce la ideea că nu a mai mâncat nimic de mult timp. „Antena asta ne-a nenorocit. Nu ştiu ce să zic, dar sunt sigură că scăderea în greutate are legătură cu un câmp electromagnetic care este generat de antena de telefonie mobilă. În fiecare seara când se face linişte deplină se poate auzi un băzâit de la antenă. Dorinţa noastră cea mai mare e ca antena asta să dispară pentru totdeauna de pe acoperişul nostru”, spune Rodica Simu. Pe acelaşi etaj cu Rodica Simu locuieşte o altă familie, iar unul dintre copii a fost diagnosticat cu anemie severă a sângelui.  

„În permanenţă ai dureri de cap”

Şi locatarii de la etajul de mai jos se confruntă cu diverse probleme de sănătate. „Am avut un adenom hipofizar, o tumoare pe creier, şi sunt convins că de la antena de pe bloc mi se trage totul. În permanenţă ai dureri de cap şi simţi în gură un gust de fier. Radiaţiile astea m-or înnebunit şi mi-au distrus sănătatea, deşi am fost la viaţa mea om în putere, şofer de meserie”, spune Vasile Chicinaş. „Mă usuc pe picioare şi sunt tot timpul agitată. La cine-i trebuie cancer pe cap?”, se întreabă retoric şi soţia sa, Livia Chicinaş. Preşedintele blocului, Daniel Degeratu, locuieşte şi el la ultimul etaj, dar spune că antenele GSM ale companiei Cosmote nu îl afectează. Omul susţine că nu a avut de suferit nimic de pe urma antenei şi că în principiu este de acord cu ea. „Eu tot ce îmi doresc e linişte. Dacă oamenii vor să o mute, să o mute că eu nu am nimic împotrivă. Dar vreau să înţelegeţi că pe mine nu m-a afectat cu nimic”, conchide Degeratu. „Nu am mai rezistat”

Ne puteți urmări și pe Google News

La nici cinci sute de metri de blocul de pe Calea Mănăştur, nr. 70, se află un alt imobil, pe strada Primăverii, nr. 2, unde urma să fie instalată o altă antenă GSM. Administratorul Vasile Maxim spune că, în prima fază, oamenii şi-au dat acordul să se instaleze o antenă, dar că în cele din urmă numărul acestora a ajuns la opt. Chiar dacă măsurătorile efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Cluj nu au indicat depăşiri ale gradului de radiaţii admise, oamenii şi-au făcut singuri dreptate: au decuplat antenele de la reţeaua de energie electrică. „La mine în apartament, gradul de iradiere era de 3,27 waţi/metru pătrat, ceea ce înceamnă o depăşire de câteva ori a gradului de radiaţii admise după legile din Europa de Vest, dar nu şi de la noi”, spune Vasile Maxim, unul dintre locatari. Ideea decuplării antenelor îi aparţine lui Mircea Jucan, care povesteşte că a ajuns la disperare din cauza nepăsării autorităţilor locale. Astfel, antenele companiei Orange nu mai funcţionează de mai bine de un an, iar din cauza ostilităţii proprietarilor, compania a decis să relocheze toate instalaţiile. „Am avut dureri foarte mari de cap şi nu am mai rezistat. Am fost internat de mai multe ori la spital. Soacra mea a murit din cauza acestor radiaţii. În cinci luni a făcut şapte atacuri cerebrale”, susţine Mircea Jucan.

Măsurătorile îi contrazic pe proprietari

Compania Cosmote susţine faptul că plângerile locatarilor care locuiesc pe Calea Mănăştur, nr. 70 nu sunt întemeiate deoarece în urma măsurătorilor efectuate de firme autorizate nu a rezultat o depăşire a valorilor admise de lege. „Sănătatea nu este afectată de funcţionarea antenelor de emisie recepţie şi a echipamentelor GSM amplasate pe clădiri. Acest tip de expunere se înscrie în limitele acceptate de risc din punctul de vedere al sănătăţii publice”, se arată în punctul de vedere trimis de Cosmote. Orange România, care a administrat antenele GSM montate pe blocul situat pe strada Primăverii, nr. 2, susţine că locatarii au debranşat în mod abuziv instalaţiile de la reţeaua de curent electric. „Din acest motiv antena nu mai funcţionează din martie 2009. La cererea locatarilor şi în prezenţa acestora, în 2008, s-au efectuat măsurători de intensitate a câmpului electromagnetic (...) în mai multe apartamente din bloc, în casa scării sau în alte locuri din incinta blocului, care au demonstrat că nivelul este de mii de ori şi chiar zeci de mii de ori mai mic decât nivelul referinţă reglementat de lege”, se arată într-un comunicat al Orange România, semnat de Cătălina Păslaru.