Evenimentul Zilei > International > Aterizare de urgenţă. Uriaşul A380 a pierdut un motor | VIDEO
Aterizare de urgenţă. Uriaşul A380 a pierdut un motor | VIDEO

Aterizare de urgenţă. Uriaşul A380 a pierdut un motor | VIDEO

Un avion Airbus A380 superjumbo cu 459 de oameni la bord a fost nevoit să aterizeze de urgenţă în Singapore din cauza unor probleme tehnice apărute la motor, la scurt timp după decolare, relatează BBC. E primul incident de o asemenea gravitate care apare la cel mai mare avion de linie din lume.

Din fericire, avionul s-a întors cu bine la sol pe aeroportul Changi din Singapore. Nimeni nu a fost rănit. În schimb, uriaşul A380 a ajuns cam şifonat. Din motorul avariat ieşea încă fum şi din avion erau desprinse bucăţi mari.
Anchetatorii vorbesc despre o avarie seriosă, dar nu se ştie deocamdată ce a cauzat problema tehnică.
La 6 minute de la decolare, unul dintre cele patru motoare a explodat. Un pasager povesteşte că a auzit un zgomot puternic când avionul a urcat în aer şi că a văzut scântei prin hublou, notează AFP.
Aeronava a survolat mai bine de două ore ca să scape de kerosen. Era prea încărcată ca să poată ateriza în siguranţă. În tot acest timp, pasagerii de la bordul uriaşului şi-au păstrat calmul. "Echipajul ne-a ajutat foarte mult, am simţit că sunt pe mâini bune", povesteşte un pasager recunoscător.
S-a evitat o tragedie
În Insula indoneziană Batam, martorii povestesc că au găsit bucăţi din motorul avionului.
"Am văzut un avion care zbura în cerc şi fum în jurul lui. Apoi au căzut din cer 3-4 bucăţi de metal, cu o lungime de cel puţin un metru. Au căzut pe un câmp".

Sursă foto:Reuters
Aeronava ce aparţine companiei australiene Qantas efectua un zbor Singapore-Sydney. 
După incident, Qantas, una dintre cele cinci companii aeriene care foloseşte avioane Airbus A380, a decis să suspende toate zborurile celor şase aparate de acest tip pe care le deţine.
Chiar şi aşa directorul general Qantas, Alan Joyce, a precizat că incidentul nu va schimba decizia companiei de a cumpăra alte 20 de aeronave A380.
Aeronava are patru motoare Trent 900 construite de britanicii de la Rolls-Royce. Reprezentaţii companiei au anunţat că vor colabora cu Qantas pentru a identifica problema.
În toată lumea sunt 37 de aeronave A380 deţinute de Qantas, Air France, Emirates, Lufthansa şi Singapore Airlines.
Incidente minore
De la lansarea sa în urmă cu trei ani, "pachebotul aerului" s-a confruntat cu mai multe incidente tehnice. În septembrie anul trecut, un aparat ce aparţinea Singapore Airlines a făcut cale-ntoarsă tot din cauza unei defecţiuni la motor. Iar un alt aparat al Singapore Airlines a avut probleme la computerul de bord. Incident calificat minor de companie.
Airbus-ul A380 este cel mai mare avion de linie din lume. Aeronava cu punte dublă poate transporta peste 800 de pasageri.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: