„ Am luat decizia de a convoca Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (luni – n.r.) la 7,30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea stării de alertă în baza legii„, a anunţat Orban duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul a menţionat că va fi adoptată o hotărâre de guvern care prevede instituirea stării de urgenţă, dar că de astă dată autorităţile vor avea „la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea” legii.

Ce înseamnă starea de urgență:

Instituirea stării de alertă la nivel național a fost aprobată prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 15 mai 2020.

Deplasarea persoanelor în localitate vs. în afara localității

A. În interiorul localităților » „este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.” Totodată, parcurile sunt redeschise – dar NU și locurile de joacă pentru copii.

B. În afara localității sau a zonei metropolitane, deplasarea este interzisă.

Dacă aveți totuși nevoie să vă deplasați dincolo de aceasă zonă sunt prevăzute mai multe excepții. Așadar, deplasarea persoanelor în afara localității  este permisă în următoarele cazuri, care se justifică prin declarație pe propria răspundere.

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Purtarea măștii devine obligatorie:

În spații comerciale, pe mijloace de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Cei care nu vor respecta obligația de a purta o mască de protecție pot fi sancționați cu o amendă între 500 și 2500 de lei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE