Boli de inima, diabet, dementa, cancer, obezitate, subtierea oaselor. Si toate acestea pentru ca bei ceea ce nu trebuie si "uiti" sa consumi lichide de care chiar ai nevoie.
Un studiu efectuat de Institutul de Sanatate Unilever din Olanda a indicat efectul lichidelor pe care le consumam frecvent asupra sanatatii noastre.
In ultimele decenii, bauturile racoritoare au devenit din ce in ce mai bogate in zahar si domina autoritar piata bauturilor. In schimb, vanzarile la bauturile lactate, cu efecte benefice evidente pentru organismul uman, au scazut dramatic. In plus, cafelele si bauturile calde in general, a caror piata a "explodat" necontrolat in ultimii ani, au dus la un numar tot mai mare de persoane obeze.
Potrivit raportului, problema nu este insa numarul de calorii provenite din consumul acestor lichide, ci scaderea apetitului.
Daca pentru sucuri varianta ar fi apa, laptele si bauturile obtinute direct din fructe, pentru cafea "leacul" ar fi ceaiul. Ceaiul scade riscul de aparitie a cancerului, creste densitatea oaselor si ajuta la circulatia sangvina.
In cazul alcoolului si al marilor "fani" ai acestuia, am putea sa le enumeram cateva dintre riscurile la care se expun consumand chiar si cantitati medii: ciroza, hipertensiune, dementa, numeroase boli de inima si, "special" pentru doamne, dauneaza grav sarcinii si creste riscul de aparitie a cancerului la san.
Solutia? Nu este. Dar exista varianta sa beti mai putin. Si nu e doar un compromis, pentru ca, in cantitati reduse, alcoolul chiar face bine si reduce riscul aparitiei diabetului si a unor afectiuni ale inimii. De asemenea, studiile au demonstrata ca un paharel pe zi chiar iti face viata mai lunga.
Magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamina A. Pe toate le gasesti intr-un pahar de lapte care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica. Daca insa nu sunteti prea "atasat" de laptele de vaca, oaie sau capra, puteti incerca bauturile pe baza de soia.