Omul care a informat autorităţile cu privire la iminenţa atentatelor este Jabr al-Faifi, fost deţinut la Guantanamo Bay, care după ce a fost eliberat şi „reabilitat” s-a întors în 2006 în al-Qaeda, numai pentru a părăsi gruparea săptămânile trecute.
Nu este singurul membru al-Qaeda care a părăsit, recent, gruparea teroristă. Oficialii din Yemen au declarat că 14 persoane din provincia Abyan, suspecte că ar face parte din gruparea teroristă, s-au predat autorităţilor.

Suspecţii atentatelor eşuate de săptămâna trecută sunt teroriştii al-Qaida din Peninsula Arabică, localizaţi în special în provinciile yemenite Abyan şi Shabwa. SUA se tem că instabilitatea politică din această ţară şi slăbiciunea autorităţilor oferă o ascunzătoare perfectă pentru terorişti. Dronele SUA îi vânează deja pe militanţii al-Qaida din Yemen, catalogat de unii comentatori drept noul front al luptei antiteroriste.

Consilierul pe probleme de terorism al preşedintelui Obama, John Brennan, l-a evocat deja, cu nume şi prenume, pe primul suspect al atentatelor eşuate: fabricantul de bombe Ibrahim Hassan al-Asiri, un saudit stabilit în Yemen.
Oficialii germani au precizat azi că bombele descoperite în imprimantele din două pachete aflate la bordul avioanelor ce tranzitau Marea Britanie şi Dubai conţineau 300, respectiv 400 de grame de pentrită, un exploziv puternic.