Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Avem această campanie „Dați un leu pentru Ateneul numirii lui Kovesi”. O poveste pentru români. Gândul lui Cristoiu

Avem această campanie „Dați un leu pentru Ateneul numirii lui Kovesi”. O poveste pentru români. Gândul lui Cristoiu

Agenția Mediafax a difuzat sîmbătă, 2 februarie 2019, următorul text: Jurnalistul Ion Cristoiu este de părere că interviul acordat sâmbătă la Laura Codruța Kovesi, asemenea ultimelor declarații publice, face parte dintr-o „campanie de umanizare” și poate duce cu gândul la un scenariu pentru prezidențiale: „E o poveste pentru români”. Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, ora 17.00.

„Mesajul de astăzi face parte dintr-o campanie de imagine începută din seara în care ea s-a văicărit la mai multe televiziuni că a fost citată la secția specială. Și anume, imaginea unei luptătoare, a unei femei (punându-se accent pe fragilitate, emoție), o campanie de imagine menită a contracara imaginea creată de adversari, de femeie dură, în stare de orice mizerie, orice abuz. Surprinzător că în ultima vreme, în aparițiile publice, Laura Codruța Kovesi nu se preocupă de imaginea de procuror european. Normal era ca interviul să fie despre procuror european, corupție la nivel european, fondurile europene- care slăbesc puterea Uniunii, ori pentru victoria sa și pentru a fi desemnată nu văd ce rol ar avea campania de umanizare din România”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, referitor interviul de sâmbătă al Laurei Codruța Kovesi.

„E ceva straniu și care pe mine mă face să mă întreb ce se urmărește. Avem o campanie pentru a ajunge procuror european, campanie în care s-a vârât ca musca în lapte PNL, greșeala impardonabilă pentru că Laura Codrușa Kovesi este #rezist, tefelistă, ori pentru electoratul care sprijină mișcările de stradă PNL e perceput ca un partid de corupți. E greu de presupus că un electorat radical să uite că Orban a fost trimis în judecată de DNA-ul lui Kovesi. Acest electorat a fost convins că Orban e un politician corupt, chiar și după achitare, dat fiind faptul că este un electorat radical, acesta a fost convins că e un aranjament să îl salveze. Și atunci avem această campanie dați un leu pentru «Ateneul numirii lui Kovesi».

Doar că desemnarea depinde de jocuri de culise, nu este aleasă prin referedum, și dacă nu ar face nimic și ar merge în vacanță, probabil, desemnarea sau nedesemnarea nu va depinde de ceea ce face ea. Avem această campanie începută cu văicăreală, care este de candidat la președinție. Nu știu dacă va candida, dacă este un scenariu ca de doi ani a fost stabilit candidatul la președinție, pot să presupun că avem de a face cu o campanie electorală mascată. Nu este exclusă situația ca dânsa să ajungă procuror și apoi să “salveze” România de ciuma roșie. Asta ar prespune și candidatura lui Liviu Dragnea. În asta constă scenariul. Interviul de sâmbătă, despre omul Kovesi, mă face să fiu atent la ipoteza unui scenariu pentru prezidențiale”, a mai spus Cristoiu, pentru MEDIAFAX.

De altfel, tema candidaturii Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror european și ce se poate ascunde în spatele declarațiilor sale publice din ultima săptămână, sunt un subiect dezbătut pe larg în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, care va fi difuzată duminică, ora 17.00, pe MEDIAFAX și Gandul.info.

„Povestea venirii și a unui episod este episodul Juanita, ca în telenovele, revenirii la aeroport, dacă ați observat sunt următoarele note ale venirii. Ea este o femeie simplă, nu vine, nu are nici însoțitor, nici SSP-iști, vine ca un simplu cetățean. În alte imagini eu am văzut, are și o valiză de 2 lei, eu am una mai bună, deși nu am fost, nu voi fi procuror general, procurorul UE, din asta de plastic aproape. (…)
În această realitate de Harap-Alb feminin, a apărut o luptătoare… Jeanne d’Arc, Ana Ipătescu, cum vreți, o luptătoare, care e femeie, nu, femeia fragilă, mă rog, o întreagă imagistică. Ea s-a luptat aici pe teritoriu României cu balaurul, balaurul corupției. (…)
Și a accesat cum accesează o româncă de la Fălticeni, dacă știe, ajutată de alții, un loc de muncă în Italia și ea s-a dus și iată că a învins. Asta este povestea. Acum, să nu mă întrebați dacă e adevărat. Nu e adevărat, ca orice poveste în lumea contemporană, este o poveste. O poveste electorală și pentru mine rămâne o enigmă de ce este nevoie de povestea asta? Pentru că dacă s-a decis ca ea să fie procuror european, nu e nevoie de nici o poveste, că hai să fim serioși că ați văzut și dumneavoastră cum s-a desfășurat votul, a intrat cine a vrut, știm, dacă Germania a decis. Dacă s-a decis că e altcineva, nu știu procurorul francez, atunci iar este inutil. Atenție toată povestea asta este pentru români”, a declarat jurnalistul în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”.

 

N.B. Mă bate gîndul să transform cristoiublog.ro într-un site. Pe banii mei , firește, pentru că în vremuri de clocot politic, banii altora chiar au miros. În perspectiva site-ului care va publica, în afara comentariului meu zilnic Gîndul lui Cristoiu de …, anchete, interviuri, reportaje, tablete de scriitor, toate sub semnul nevoii de reabilitare a talentului în presa noastră castrată încă de pe vremea dictaturii sergenților majori mesianici, am lansat în dreapta și-n stînga invitații la colaborare pentru rubrica Invitații cristoiublog.ro. Am repurtat un succes prin acceptul publicistei Julia Luca de a semna în fiecare duminică un comentariu dedicat scenariilor care pot fi bănuite a sta în spatele celor ce vedem noi în fiecare zi, convinși că sînt realități, cînd de fapt sînt Operațiuni. Despre textul din acest număr semnat de Julia Luca sub titlul Extragerea Codruței Kovesi din câmpul tactic. Operațiunea cu nume de cod Europa nu pot spune decît atît: Sînt invidios că nu l-am scris eu!