Evenimentul Zilei > International > Atacuri în miez de noapte. Mașină plină cu explozibili, detonată în apropierea ministrului Apărării
Atacuri în miez de noapte. Mașină plină cu explozibili, detonată în apropierea ministrului Apărării

Atacuri în miez de noapte. Mașină plină cu explozibili, detonată în apropierea ministrului Apărării

Două explozii puternice au zguduit marţi seara capitala afgană Kabul, la un interval de aproximativ două ore, dintre care una a fost comisă, potrivit unor surse de securitate, cu un vehicul capcană plasat în apropierea locuinţei ministrului Apărării, în centrul capitalei afgane, relatează AFP.

Mai multe deflagraţii de intensitate mai mică au urmat celei de-a doua explozii, care a avut loc în jurul orei locale 22:00 (17:30 GMT) şi a cărei origine nu este deocamdată cunoscută. În centrul capitalei Kabul au continuat să se audă focuri de armă, la 30 de minute după aceasta.

Autorităţile locale nu au anunţat deocamdată niciun bilanţ oficial al acestor două explozii.

Prima explozie, auzită în mai multe cartiere ale capitalei afgane, a fost cea a unui vehicul capcană condus de un kamikaze şi care viza casa unui deputat, în apropiere de locuinţa ministrului Apărării, generalul Bismillah Mohammadi, au afirmat, sub rezerva anonimatului, mai multe surse de securitate, adăugând că atacatori au reuşit să intre în locuinţa deputatului.

Mașină cu explozibili în apropierea casei ministrului Apărării

„Nu vă îngrijoraţi, totul este în regulă”, a scris pe Twitter ministrul Apărării, la aproximativ o oră după prima explozie.

”Teroriştii au detonat o maşină cu explozivi într-o zonă rezidenţială din Kabul în această seară (marţi). După aceea, terorişti au intrat în case şi au avut loc confruntări cu forţele de securitate. Forţele speciale de poliţie sunt la faţa locului (…)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Mirwais Stanekzai.

O sursă de securitate afgană a anunţat trei persoane ucise şi două rănite în prima explozie, fără a da detalii.

Talibanii au lansat de trei luni o ofensivă totală împotriva forţelor afgane ca urmare a retragerii, de acum complete, a forţelor internaţionale şi deţin controlul asupra unor vaste zone rurale din ţară.

Forţele afgane, care până acum au manifestat o slabă rezistenţă, controlează în cea mai mare parte doar capitalele provinciale, dintre care trei au fost recent ţinta unor atacuri ale insurgenţilor. Capitala afgană Kabul a fost ţinta unor atentate cu bombă în mai şi iunie.