Prin vocea fostului ministru al Muncii, din timpul guvernării PSD, Lia Olguța Vasilescu, PSD a transmis Guvernului Orban să majoreze pensiile cu 40 la sută, în caz contrar va depune moțiune de cenzură. Fostul ministru a spus că foarte mulți pensionari din România o duc foarte greu, cu pensii de mizerie care nu trec de 1.000 de lei. “PSD-ul spune că daca se modifică orice virgula din lege va depune motiune.

Sunt convinsă că Guvernul va cădea. Legislația în vigoare prevede o creștere. Ei au prevazut banii la inceputul anului, în functie de asta s-au facut niste imprumuturi. Eu am inteles ca e vorba de o taiere. In momentul in care legea prevede o crestere de 40 la suta, sa dai 10 la suta reprezinta o taiere. Toate nenorocirile vin, ințelegem noi, de la cresterea pensiior. Pensionarii traiesc foarte prost in România. 2000 de pensionari au sub 1000 de lei pensie. Pentru mine e clar ca nu au de gand sa mareasca pensia. PSD a avut de fiecare data bani pentru pensii si salarii. Acest Guvern se imprumuta de 5 ori mai mult decat s-a imprumutat PSD. În ceeea ce priveşte majorarea pensiilor, din punctul nostru de vedere este o iresponsabilitate sa nu aplici aceasta lege”, a spus Olguţa Vasilescu.

Luni seara, după săptămâni de ezitări politice, pentru a nu pierde electoratul, premierul Ludovic Orban a anunțat că pensiile nu vor crește în 2020, din cauza crizei economice provocate de noul coronavirus. ”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte. Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. E o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să revină. Vom crește pensiile, dar cu cât ne vom permite”, a precizat Orban.

Impactul bugetar, dacă pensiile vor fi majorate cu 40 la sută, va fi unul uriaș, fiind vorba despre 52 de miliarde de lei în 2021 și de 84 de miliarde de lei, în 2022. Afirmația îi aparține lui Orban, din această declarație rezultând faptul că pensiile nu vor fi crescute nici în anii următori.