Astărăstoae, specializat în operaţii pe buget

Astărăstoae, specializat în operaţii pe buget

Un laptop de 10.000 de lei şi mituirea inspectorilor ministeriali a fost preţul plătit pentru contractul de milioane de la UMF Iaşi.

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. El nu are voie să părăsească ţara pentru 29 de zile. Licitaţie trucată În 2009 - 2011, Astărăstoae, în calitate de manager de proiect finanţat din bani europeni, împreună cu Daniela Druguş, responsabil financiar, şi Ioan Adrian Ciureanu, responsabil tehnic, au atribuit ilegal contractul de achiziţie publică către SC "Maguay Impex", firma lui Gabriel Corvin Pughin , învinuit în aceeaşi cauză. Prin acest mod, U.M.F. Iaşi şi Ministerul Economiei au fost prejudiciate cu suma de 6.126.481,98 lei. În noiembrie 2010, Astărăstoae, împreună cu Druguş, au aprobat în mod plata, către societatea Maguay a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire" în condiţiile în care instruirea nu a avut loc. Potrivit încheierii de şedinţă prin care s-a dispus arestarea a trei din cei cei 17 învinuiţi, patronul firmei care a obţinut ilegal contractul a dat mită. Astfel, Druguş ar fi cerut şi primit un laptop în valoare de 10.248 de lei. La rândul lui, Adrian Ciureanu a cerut echipamente IT în valoare de 93.518 de lei, bunuri ce au fost livrate propriei firme. Potrivit aceluiaşi document, doi inspectori ai Ministerului Comunicaţiilor trimişi să verifice proiectul rectorului UMF au fost mituiţi cu câte 2.000 de lei, bani folosiţi de aceştia pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la o pensiune din Iaşi pentru patru zile. Ulterior, cei doi consilieri au decontat la minister două zile în plus la cazare, încasând 400 de lei.

La dosar există şi o serie de convorbiri telefonice interceptate de DNA. Daniela Drăguş: Deci, eu pot dar nu…în primul rând să o luăm cu începutul, pe ce sumă te-ai hotărât? (...) Bun, ştii care e ghinionul tău: e că ţin minte ceea ce am de primit… Adrian Ciureanu: Am să-i spun. Deci este vorba de sponsorizare cât merită instituţia? Daniela Drăguş: În ochii lui, cât şi ca partener. Bineînţeles, cer un bonus pentru frumuseţea textului. DNA mai susţină că rectorul şi-a angajat fiica într-un alt proiect finanţat din bani europeni. 6 milioane de lei este prejudiciul creat de "reţeaua" de la UMF Iaşi Citiţi şi:

  • Rectorul Astărăstoae, pus sub învinuire după ce şi-a angajat fiica la IML
  • Sprijin de la colegi pentru rectorul Astărăstoae, cercetat de DNA într-un dosar de corupţie
  • Rectorul UMF Iaşi: ieri la DNA, azi cetăţean de onoare
  • Caz răsunător de corupţie: elita universitară din medicină face coadă la DNA
  • Corupţie la Universitatea de Medicină Iaşi. Astărăstoae s-a ascuns de DNA în spital

Ne puteți urmări și pe Google News