Potrivit unui comunicat publicat de rtv.net, filiala APD Oradea a ajuns la această decizie pentru că preşedintele Asociaţiei la nivel naţional, Cristian Pârvulescu, a co-semnat, în această calitate, scrisoarea, al cărei text "denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice, ceea ce este în contradictoriu cu principiul fundamental al non-partizanatului şi aduce prejudicii imense credibilităţii APD ca observator corect şi neutru al oricărui proces electoral".

Conform sursei citate, în acea scrisoare, Pârvulescu, împreună cu alţi intelectuali, ar fi aprobat deciziile USL din ultimele luni.

Reprezentanţii Pro Democraţia Oradea arată că principiul de bază al asociaţiei este non-partizanatul politic, iar "asociaţia nu va promova niciun fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale". "În 1992, PNŢCD considera că suntem oamenii FSN , iar FSN credea că suntem ai PNŢCD! După 20 de ani, am ajuns din nou în faza în care trebuie să afirmăm răspicat: nu suntem organizaţia USL, dar nici a PDL, UDMR, PP-DD sau a vreunei alte entităţi partinice naţionale sau supranaţionale, publice sau oculte", se arată în comunicat.

Referendumul, "în condiţii mai deplorabile decât din 1992"
Un alt motiv invocat de filiala locală a Pro Democraţia este modul de organizare a referendumului, "în condiţii mai deplorabile decât cele ale anului 1992". De asemenea, asociaţia îşi arată nemulţumirea şi faţă de "condiţionările şi dificultăţile pe care le vor întâmpina observatorii independenţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de monitorizare a referendumului".

Preşedintele filialei, Adrian Şimon, a declarat că printre acestea se numără faptul că acreditările se fac la nivelul Biroului Electoral Central şi nu la cele judeţene, dar şi faptul că, potrivit regulamentului, observatorii pot intra în secţiile electorale numai de la ora 7.00, ora începerii votării, şi nu cu o oră mai devreme, cum s-a întâmplat la alegerile locale din iunie. "Nu cunosc alte filiale care să fi luat această decizie", a afirmat Adrian Şimon.