UPDATE 2: Premierul Victor Ponta a anunţat cu puţin timp în urmă, după o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc că deocamdată Codul de procedură penală și Codul penal vor intra în vigoare nemodificate și că abia miercuri se vor discuta propunerile de modificare a unor articole din noile coduri- Penal şi de Procedură Penală- făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, instanţe sau parchete.

UPDATE 1: Cazanciuc a anunţat iniţial că va trimite vineri Guvernului propunerile venite de la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la Codul de procedură penală, informează Agerpres.

În această dimineaţă, președintele Traian Băsescu i-a transmis, din nou, o solicitare premierului Victor Ponta de a emite o ordonanță de urgență pentru a modifica erorile apărute în Codul de Procedură Penală, erori care favorizează infractorii. Acesta ar urma să intre în vigoare mâine, 1 februarie, împreuna cu Codul Penal.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că nu a primit azi nicio solicitare de la șeful statului.

Agenţia Mediafax a solicitat şi Ambasadei SUA un punct de vedere, în contextul disputelor privind modificarea Noului Codului penal şi a Codului de procedură penală. Ambasada a răspuns că se aşteaptă ca "excelenta colaborare" dintre SUA şi România privind aplicarea legii să continue.
Magistraţi, procurori şi judecători, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), avocaţi şi ofiţeri de judiciar sau de informaţii care lucrează în dosare grele, de corupţie sau de fapte ce ţin de criminalitatea organizată, susţin de câteva luni, invocând practici şi legi, că două articole din noul Cod de Procedură Penală conţin erori ce pun în pericol strategia şi finalitatea unor anchete.
Noul Cod de Procedură Penală, promulgat de preşedintele Traian Băsescu ca Legea 135/2010, trebuie să intre în vigoare din data de 1 februarie. Deci peste câteva ore. De ce este necesar ca premierul să dea Ordonanţa de Urgenţă prin care să fie corectate trei articolele ce vor vicia actul de justiţie?
Evenimentul zilei a alocat spaţii largi, încă din luna octombrie a anului trecut, pentru a explica publicului ce erori sunt pe cale să apară şi să înfrâneze lupta împotriva marii corupţii şi a criminalităţii. Punctăm, astăzi, din nou, articolele incriminate şi cerem premierului să fie în stare să recunoască greşeala juriştilor şi parlamentarilor şi să accepte, ca şi preşedintele Băsescu, că aceasta poate fi îndreptată până să producă efecte. Ne referim doar la articolele cu privire la interceptări.
Conform Noului Cod de Procedură Penală, procurorul va trebui ca, în cazul în care este denunţată persoana care înfăptuieşte un act de corupţie (ministru, funcţionar public sau orice alt suspect), el să-i aducă acesteia la cunoştinţă că împotriva sa a început urmărirea penală. Nu este vorba doar de acte de corupţie ci şi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, trafic de persoane, acte de fraudă fiscală, trafic de droguri şi criminalitate transfrontalieră.
Cele două articole care spulberă eficienţa anchetelor şi diminuează şansele la condamnarea unor corupţi şi ticăloşi sunt Art. 10, alineatul 3 şi Art. 305, alineatul 3. Cele două articole din Noul Cod de Procedură Penală, coroborate, obligă anchetatorul să-i spună de îndată suspectului că este cercetat. Aceasta implică şi inutilitatea Art. 140, care se referă la Procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică – interceptări telefonice, înregistrări ambientale etc. Lucrurile sunt simple de înţeles, dacă citim controversatul art. 10, alin. 3:
Art 10 alin 3: “Suspectul are dreptul de a fi informat de îndată și înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală și încadrarea juridică a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat de îndată despre fapta pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui și încadrarea juridică a acesteia”.
Este grav că, până în momentul de faţă, timp de câţiva ani (noile coduri, penal şi de procedură penală au fost iniţiate şi s-au lucrat de către Ministerul Justiţiei, sub coordonarea lui Cătălin Predoiu, în 2009), nici juriştii, nici oamenii politici (premierul Boc şi-a asumat răspunderea pe Legea 135!) nu au sesizat şi nici nu au făcut nimic ca să îndrepte aceste erori. Am căutat să aflăm dacă aceste articole au apărut de la bun început în textul Codului de Procedurtă Penală sau au fost introduse sau modificate mai târziu. Aşa am aflat că Alineatul 3 din art 10 are această formă în urma modificării făcute prin art. 102, punctul 3 din Legea nr. 255/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 14 august 2013. Atunci, în vara lui 2013, au apărut şi primele reacţii critice de la magistraţi. Politicienii, însă, n-au avut voinţa politică să studieze şi să repare. De ce?
Dacă până pe 1 februarie, nu apare Ordonanţa de Urgenţă semnată de premierul Ponta, iar Noul Cod de Procedură Penală intră în vigoare fie şi măcar pentru o zi, toate dosarele în care au fost sau sunt anchetaţi şi interceptaţi corupţii sunt compromise. Ceea ce va conduce la posibile blocări ale dosarelor către instanţe sau achitări din lipsă de probe. Vrea premierul Victor Ponta, fost procuror, aşa ceva?
Evenimentul zilei numără orele până când erorile semnalate cu privire la articolele 10, 305 şi 140 din Noul Cod de Procedură Penală vor fi îndreptate prin Ordonanţă de Urgenţă.

Te-ar putea interesa și: