Evenimentul Zilei > International > Armele viitorului, în dotarea armatei SUA: „Văd” tot, în orice condiții
Armele viitorului, în dotarea armatei SUA: „Văd” tot, în orice condiții

Armele viitorului, în dotarea armatei SUA: „Văd” tot, în orice condiții

Noi dotări ultraperformante au fost montate pe aeronavele de luptă și recunoaștere folosite de forțele americane. Celebrele avioane monomotor ”Dragon Lady” ”văd” acum în întuneric, la mare distanță și în condiții meteo nefavorabile.

Forțele aeriene americane, Collins Aerospace Systems, o unitate a United Technologies  și Lockheed Martin Skunk Works au finalizat recent testele de zbor cu cea mai nouă variantă de senzor a unui sistem de recunoaștere (SYERS), SYERS-2C, pe avioanele monomotor U-2. Cu acest senzor nou, întreaga flotă U-2 a fost modernizată, astfel că acum avioanele supranumite ”Dragon Lady” au performanțe optice sporite și posibilitatea de urmărire precisă a țintelor la distanță, inclusiv în condiții  meteorologice speciale.

”SYERS-2C reprezintă un revoluționar pas înainte făcut de Forțele Aeriene, capitalizând un sistem performant și matur, care  inserează noi capacități substanțiale în spațiul de luptă al viitorului”, a spus Kevin Raftery, vicepreședinte și director general, ISR și Space Solutions pentru Collins Aerospace. ”U-2 reptrezintă piatra de temelie a inventarului ISR ​​al Forțelor Aeriene și cu actualizări precum SYERS-2C, sistemul poate continua să ofere informații inteligente din ce în ce mai valoroase în luptele de război în anii următori”, a mai arătat acesta.

Senzorul SYERS-2C ,de înaltă rezoluție spațială, are o frecvență în 10 benzi, ceea ce îi oferă o capacitate inegalabilă de a găsi, urmări și evalua țintele în mișcare și staționare. Dezvoltat cu standarde de sisteme de misiune deschise pentru a permite comanda, controlul și schimbul de date cu platforme de generația a 5-a, senzorul a devenit un atu important pentru comandanții teatrelor de operațiuni, aducând avantaje unice înspațiul de luptă. Acesta este cel mai bun senzor de imagine, supraveghere și recunoaștere, ”iar integrarea sa în Dragon Lady U-2 îmbunătățește și mai mult capacitatea aeronavei de a furniza informații strategice fără egal pentru luptătorii noștri”, a spus Irene Helley, directorul programului U-2.

Sursa: Defence-blog.com

Sursa foto: Gracie Lee