Evenimentul Zilei > EVZ Special > Armata Română, pe bune
Armata Română, pe bune

Armata Română, pe bune

O fi oştirea noastră în NATO, om fi noi mândri de soldaţii noştri, or zice politicienii vorbe mari, dar realitatea este cea care ne omoară. Ai noştri defilează, alături de maşinile militare americane ultimul răcnet, cu un Cielo aflat în serviciu de cel puţin două decenii. Şi asta nu e tot, un autobuz Roman fabricat în 1977 e nelipsit la evenimentele Armatei, ca şi Aro-urile, mândria industriei auto a lui Ceauşescu. Armata e în pană şi n-o repară nimeni!

FOTO: Evenimentul s-a terminat, s-au dus și vara, și toamna, și anul 2015, și m-am trezit de Ziua Armatei , cu un déjà-vu supărătorFOTO;Kevin e ceea ce orășenii români spun că este un țăran coclit. Agricultor din Ohio, cultivator de porumb. A lăsat „coarnele plugului” acum cinci ani și s-a înrolat în US Army, iar acum, dacă n-o fi murit prin Irak sau Afghanistan, pilotează un elicopter de 30 de milioane de dolari. Am băut o cafea cu acest țărănoi, acum un an, la Ploiești, la un eveniment militar româno-american, și a fost foarte impresionat că am plătit-o eu. Kevin știa că suntem o nație de pârliți. Noi ne-am băut cafeaua dimineață, el că așa era misiunea, eu pentru că nu fotografiasem niciodată un elicopter militar aterizând. Și am înțeles de ce ne credea Kevin niște sărăntoci abia când au venit și primii militari români la eveniment.FOTO: Cu un Cielo vechi de 20 de ani. Curat, vopsit, branduit, dar – Dumnezeule mare!, mașina aia costă cât un bocanc de-al lui Kevin. Pe bune, chiar nu găsim bani pentru niște Logan-uri?! Ne fac pe noi 42 de Logan-uri, câte unul pentru fiecare județ, ca să nu mai arătăm ca sărăntocii NATO? M-am mai calmat când a venit moșul.FOTO:Kevin are un elicopter modern datorită moșului din Ploiești. Serios, moșul cu haine modeste din imagine a fost pe cerul Ploieștiului, pe 1 august 1943, când 108 avioane americane au fost doborâte sau avariate și peste 600 de soldați americani au fost uciși sau capturați. Și acum este cea mai nasoală bătaie din istoria SUA, numită Sâmbăta Neagră în cărțile lor de istorie. Atunci au decis SUA să facă din aviație o prioritate, atunci au stabilit ca aviația lor să aibă cea mai mare autonomie, viteză și putere de foc din lume. De-aia n-are Kevin un elicopter cât o banană….

Din păcate, exact cănd mă simțeam mai bine, a mai venit o companie de militari români. Cu o rablă.FOTO: Tot ăla e, mă! Deși textul ăla, de acum un an, a fost citit de vreo sută de mii de oameni, nici unul dintre ei n-a fost un general de la Înzestrare, sau vreun ministru al Apărării. E fix același autobuz, rușinea Armatei Române din 2015, ruginitura veche de 60 de ani, cu numărul A-57236!

L-au vopsit, asta e clar. Motorul ăla, însă, mai îndeplinește doar funcția de dispozitiv de camuflaj, autobuzul nu mai poate depăși 50 la oră nici dacă-l ameninți cu arma…FOTO; Recunosc, am trecut mai ușor peste sentimentul de revoltă. Mi-am zis că asta e România, că fix deasta m-am lăsat de presă, pentru că poți scrie orice că nu se întâmplă nimic… Până miercuri, 26 octombrie 2016, când prin Ploiești au trecut vânătorii de munte. Elita Armatei Române.FOTO: „Pentru cinstirea memoriei vânătorilor de munte care, la 3 noiembrie 2016, împlinesc 100 de ani de istorie, Statul Major al Forțelor Terestre a organizat, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, reconstituirea marșului de la București la Tîrgu Neamț, efectuat de primul batalion înființat prin transformarea Școlii de schiori din București, prin Ordin al Marelui Cartier General. (…) Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte Posada au primit Drapelul Național ce a fost purtat de către militari pe întreg itinerariul și predat, în prezența reprezentanților autorităților din fiecare localitate de pe traseu, următorului detașament. (…) În data de 2 noiembrie, ora 11.00, a fost înmânat militarilor din subunitatea de cercetare a Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa care l-au dus în Piața Sfatului din Brașov, la ceremonia ce a marcat Centenarul Vânătorilor de Munte, de miercuri, 2 noiembrie”. (MApN).FOTO:Ploua destul de rece, miercuri, la Ploiești, dar băieții ăștia nici nu clipeau. Arătau ca scoși din cutie, dar fără să pară filfizoni cocheți, ca americanii. Erau mai degrabă genul de tipi cu care îți trimiți fiica minoră în excursie, decât genul cu care să vrei să faci selfie-uri.FOTO:N-a durat mult ceremonia. Am șters Nikonul de apă și l-am băgat în rucsac. Din păcate, n-am plecat de-acolo ca toți ceilalți civili, prin stânga. Am vrut să le văd mașinile și am luat-o la dreapta. Și ghici ce?FOTO:Una din mașinile Vânătorilor, un Aro, cedase. Ca un făcut, ploaia se întețise. Începuse și un pic de vânt.FOTO;„A cedat pompa. A prins aer”. Reparația – imposibil de făcut…FOTO:„Scoate șufa!”. Pun pariu că șufa era de o vârstă cu Aro-ul. S-a rupt „doar” de două ori, până a ajuns la doar doi metri lungime.
FOTO: Așa au plecat vânătorii de munte din centrul Ploieștiului. Cu două nenorocite de rable, legate una de alta cu o sârmă ruginită. Cu ocazia centenarului vânătorilor de munte. Acum devine limpede ce era cu coliva aia, nu, și cu crucea?
Practic, am pus cruce Armatei Române, mai avem să-i mâncăm coliva. Și îmi cer eu iertare militarilor români, ca un prăpădit de civil ce sunt, în numele civililor nesimțiti din Ministerul Apărării, al Guvernului și al Președinției, pe care-i interesează doar dacă țăranul ăla de Kevin are tot ce-i trebuie, aici, la noi. Și mai sper să nu avem nevoie decât de steag, când ne-o fi greu. Din tot ce-am văzut în aceste trei zile, doar el era nou, în stare bună….

 FOTO; Fost jurnalist, pasionat de fotografi e și de upcycling, Bogdan Stoica este autorul a două cărți, „Cum să faci fotografi i bune cu telefonul” și „Tipul din fi lme nu există”. Ambele pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

  

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.