Editura Evenimentul si Capital

Arestări și condamnări la nivel înalt din ordinul Comisiei Europene

Autor: | | 38 Comentarii | 46504 Vizualizari

Într-un raport oficial din 18 iulie 2012, Comisia Europeană a transmis României că este „necesar” să apară „condamnări definitive” la „nivel înalt”

Înainte ca România să adere pe 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a apreciat că Bucureștiul trebuie să facă „progrese” legate de reforma sistemului judiciar, combaterea corupției la nivel înalt și a criminalității organizate. Din acest motiv, Comisia Europeană a instituit un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) prin care România să fie verificată periodic dacă încearcă să rezolve problemele semnalate de Bruxelles. În acest sens, în decembrie 2016, Comisia Europeană a stabilit un număr de patru „obiective de referință” pentru România: reforma sistemului judiciar, integritatea, combaterea corupției la nivel înalt, precum și prevenirea și combaterea corupției din sectorul public. După care, începând cu 2007, Comisia Europeană a publicat în fiecare an cel puțin câte un raport oficial, document în care sunt prezentate stadiul îndeplinirii de către România a celor patru obiective și în care Comisia Europeană oferă o listă cu măsuri pe care România trebuie să le implementeze pentru eliminarea MCV-ului.

Evaluările Comisiei Europene sunt date publicității sub numele de „Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare”. Fiecare asemenea Raport este însoțit de un al doilea document: un „document de lucru al serviciilor Comisiei Europene”, denumit oficial „Raport tehnic de însoțire”.

Urgent, la pârnaie

Una din recomandările pe care Comisia Europeană le-a făcut în fiecare an României a fost „accelerarea proceselor” de corupție la nivel înalt pentru „evitarea împlinirii termenelor de prescripție” a faptelor. Comisia Europeană a semnalat că, din 2007, în România, „cazurile de corupție la nivel înalt au suferit întârzieri semnificative în instanță” și că „la începutul anului 2011, mai multe cazuri de corupție la nivel înalt au fost pierdute sau parțial pierdute ca urmare a împlinirii termenului de prescripție”. Astfel, Comisia Europeană a cerut României ca marile procese de corupție să fie urgentate astfel încât să se ajungă la o decizie finală a instanței, fie achitare, fie condamnare.

EVZ a descoperit că în Raportul tehnic oficial care a însoțit Raportul MCV din 18 iulie 2012, Comisia Europeană spune că în România este „necesar” să existe „condamnări definitive” în „cazurile de corupție la nivel înalt”.

Nu există progrese fără deținuți!

Raportul tehnic al Comisiei Europene, din 18 iulie 2012, conține 50 de pagini și analizează dacă România a îndeplinit cele patru obiective de referință. Potrivit documentului oficial în limba română, tradus de Comisia Europeană, la pagina nr. 27 începe evaluarea „Obiectivului de referință numărul 3: „Valorificarea progreselor deja înregistrare, continuarea efectuării de anchete profesioniste și imparțiale privind acuzațiile de corupție la nivel înalt”.

„A doua componentă a combaterii corupției monitorizată în cadrul MCV este reprezentată de corupția la nivel înalt. La momentul aderării, cantitatea și calitatea anchetelor imparțiale privind sesizările de corupție la nivel înalt erau în creștere și se realizau în continuare progrese în lupta împotriva corupției, în special sub forma actelor de acuzare. Cu toate acestea, s-a constatat că nicio condamnare definitivă nu a rezultat încă din aceste cazuri și s-a considerat că erau necesare acte de acuzare, procese, condamnări definitive și sentințe disuasive suplimentare în cazurile la nivel înalt pentru a asigura durabilitatea și ireversibilitatea progreselor recente”, scrie în Raportul tehnic.

Lista celor 9 „vedete” din vizorul lui Catherine Day, la Antena 3

La trei luni distanță de la Raportul în care Comisia Europeană cere condamnări definitive în România, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a trimis o scrisoare Guvernului USL condus de premierul Victor Ponta. În această scrisoare oficială, publicată de Antena 3, Catherine Day spune României că oficialii Comisiei Europene vor efectua o vizită tehnică la București în perioada 7-9 noiembrie, pentru a monitoriza progresele României în îndeplinirea recomandărilor din MCV, și că are nevoie de anumite informații. Catherine Day scrie că ar fi „recunoscătoare” dacă autoritățile române i-ar putea răspunde la un număr de 21 de întrebări punctuale.

Una din întrebări este legată de procesele unor foști miniștri anchetați pentru corupție.

„Descrieți pe scurt situația actuală și prezentați următorii pași procedurali pe care procuratura este așteptată să îi facă în cazurile de corupție la nivel înalt care se află în judecată și în care sunt implicați următorii inculpați: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Alexandru Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu”, este întrebarea numărul 20 a lui Catherine Day.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate